Turizam u Karlovačkoj županiji – Rakovica rekorder, Ogulin u ogromnom padu

Turizam u Karlovačkoj županiji – Rakovica rekorder, Ogulin u
ogromnom padu

Iako još nisu u potpunosti obrađeni podaci za prosinac, već sada može se reći kako je turizam na području Karlovačke županije tijekom 2011. godine postigao otprilike iste rezultate kao i godinu ranije (prošle godine ostvareno je 282 tisuće noćenja, u 11 mjeseci ove godine oko 265 tisuća). Kontinentalni rekorder, ne samo županijski, već i hrvatski, i dalje je općina Rakovica, naslonjena na Plitvička jezera, s brojnim sobama za iznajmljivanje, ali i kvalitetnim kampom. Već u prvih 11 mjeseci ova mala općina koja ima gostiju više od svih ostalih hrvatskih kontinentalnih destinacija izuzevši Zagreb i nacionalne parkove, premašila je prošlogodišnje brojke i ima više od 106 tisuća gostiju, koji su ostvarili oko 167 tisuća noćenja. S druge strane liste je Ogulin, veliki turistički gubitnik nakon požara na Bjelolasici. U 2010. godini na ogulinskom području ostvareno je više od 43 tisuće noćenja, a 2011. (bez prosinca) samo 12 tisuća.

Grad Karlovac, kad se zbroje podaci za prosinac, imat će oko 30 tisuća noćenja, što je u kategoriji kontinentalnih gradova solidan rezultat, ali primjećuje se određena stagnacija, od koje odskače samo bitno povećan broj gostiju u kamp smještaju, zahvaljujući pojačanom marketingu i smeđoj signalizaciji kampa Radonja. Dok ranije brojke kampera nisu prelazile 200, ove godine bilo ih je gotovo 800.

Lijep porast u broju turista zabilježen je i na dugoreškom području, zasad je pretpostavka kako se radi o efikasnijem načinu kontrole turističkog prometa mnogobrojnih kuća za odmor uz Mrežnicu, koje su zbog recesije mnogima bile glavno ljetno odredište umjesto mora. Od gradova, razmjerno pristojne rezultate ima i Slunj s oko 16 tisuća noćenja (no još se ne vodi evidencija jednodnevnih izleta i zastajanja na Rastokama), dok je turistima potpuno nezanimljivo ozaljsko područje, kako grad Ozalj, tako i općine Žakanje i Ribnik, dok podaci za Kamanje uopće i nisu registrirani. Šteta, jer lijepa područja uz Kupu svakako bi se mogla bolje iskoristiti i u turističkom smislu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest