Zeleni kutić Eko Pana by Ivana Francisković: Ode žarulja!

Zeleni kutić Eko Pana by Ivana Francisković: Ode žarulja!

Piše Ivana Francisković

Kad sam bila klinka, život je prolazio u skladu s nekim prirodnim ciklusima. A da toga nismo bili ni svjesni. Imali smo vrt i u njemu provodili gotovo svako poslijepodne. Znalo se kad se što sadi, kad cvatu tulipani, kad treba trgati stare plahte i vezati paradajze, kad se beru orasi… Vikendom smo išli na selo, u jesen šumama po kestene, ljeti u čamac i na pecanje. Bilo je tako, a da nismo razmišljali o tome kao smo veliki zaštitnici prirode i sami sebi zbog toga čestitali. O ekologiji pojma nismo imali.

Sjećam se jedne epizode iz Mikijevog almanaha u kojoj su se spominjale kisele kiše. Ta je epizoda bila prilično ozbiljna. Drugačija od ostalih. Zato sam je valjda i zapamtila.

A onda su prošle godine i stiglo vrijeme u kojem je i sam Disney postao zli manipulator, a o ekologiji vam svašta mogu ispričati i babe na placu. Došla su vremena u kojima toliko toga znamo, a istovremeno je sve gore. Kako nama, tako i prirodi. Indijski mistik Osho jednom je prilikom rekao kako forma ubija religiju. To bi se moglo primijeniti i na ostala područja. Djeca danas, više nego ikad prije znaju kako, što i zašto u prirodi nastaje i nestaje. Istovremeno, vrlo malen broj djece doista ima neposredan kontakt s prirodom. Naravno, mi sami smo također dio prirode, ali u betonu kojim smo okruženi teško je reći da tu prirodu možemo doista doživjeti. A kad je i doživimo, onda i košta – ljetovanja, skijanja, daleka putovanja, sve nas to baca u dugove i tjera da se još bolje zalijepimo za dragi, sivi beton. Najbolje stvari u životu uglavnom su besplatne, a za njih uglavnom – nemamo vremena, a ako i imamo vremena – nemamo volje. Za odlazak u prirodu će već iskrsnuti neka prilika, sutra, preksutra, slijedeće godine. Samo ne danas, danas smo preumorni. A dok ne svane to sutra, paziti ćemo na prirodu: odvajati papir i staklo, stare baterije, izbjegavati plastične vrećice, kupovati štedne žarulje. I onda ćemo, tako obazrivi i ponosni na sebe, jednog lijepog dana saznati da su te štedne žarulje vrlo štetne, dapače i opasne, zle i manipulatorske, baš kao što je i Disney. Kad to saznaš, osjećaš se kao budala. Kad to saznaš, a istovremeno si već godinama aktivist jedne eko udruge, osjećaš se kao velika budala.

Uglavnom…  svijet u kojem živimo vrlo je daleko od prirode. S jedne nam strane ugađa na sve moguće načine, s druge nam polagano uzima sve ono što nam je dao. Svijet u kojem živimo možda je doista vrlo vješt manipulator. A možda je samo odraz naših suludih potreba. Čak i ako je svijet u kojem živimo samo jedna od brojnih matrica ovog svemira, bilo bi stvarno šteta ako zaboravimo koliko je lijepo kad u toj matrici možeš stajati na vrhu planine, koliko je lijepo kad zaroniš do dna, koliko je lijepo kad te grije sunce. U ovoj matrici ni sunce ni planinu ni rijeku ne možemo izgraditi. Ako samo nastavimo graditi i rušiti pa opet graditi, zidovi će samo biti sve veći i viši, a sunce sve slabije, planine sve dalje i rijeke sve pliće.

Uglavnom, kakav god ovaj svijet bio, uvijek u njemu ima i nečeg lijepog za odabrati. Priroda je doista lijepa, a lijepa je zato što je prepoznajemo i u nama. Znanje je dobro, ali znanje nema nikakvu vrijednost ako postane samo sebi svrha. U svom životu možemo odvojiti tonu papira, ali na vagi prirode veću će težinu imati stablo koje smo posadili.

Uglavnom…  svijet u kojem živimo stvaramo i mi, a ne samo oni.  Uglavnom…  za svaki smo slučaj neki dan doma smo sve štedne žarulje zamijenili običnima. Jedna je već pregorjela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest