Za obnovu spomeničke baštine raspoloživo 400 tisuća kuna, Grad poziva vlasnike da se jave

Za obnovu spomeničke baštine raspoloživo 400 tisuća kuna, Grad
poziva vlasnike da se jave

Devastirane fasade i dalje su rak rana karlovačke Zvijezde dok se posljednjih desetak godina po gradskom programu obnove objekata spomeničke baštine iako sporo, ipak nešto događa. Grad Karlovac je i ove godine uputio javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava za očuvanje i obnovu objekata zaštićene spomeničke baštine koji se financira iz sredstava spomeničke rente.

Kako stoji u pozivu koji je jučer objavljen, pozivaju se zainteresirani vlasnici da podnesu zahtjev za korištenje sredstava. U proračunu Grada Karlovca za 2012. godinu osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 400 tisuća kuna, kao i prošle godine. To je, međutim, znatno manje nego u godinama prije krize. Primjerice, u 2009. godini je sredstvima spomeničke rente obnovljeno čak 27 objekata za što je Grad izdvojio oko dva milijuna kuna. No u Gradu se nadaju da će ipak biti zainteresiranih, te da sće e sredstva do kraja iskoristiti.

– Sredstva proračuna mogu se koristiti do najviše pedeset posto vrijednosti ukupne investicije za koje se traži sufinanciranje ili, u iznimnim slučajevima, taj odnos može biti i veći u korist podnositelja zahtjeva. Radovi za koje će se davati sredstva Proračuna Grada Karlovca su: obnova uličnih pročelja, vanjske stolarije, krovišta i limarije te hitne intervencije za osiguranje stabilnosti objekta, stoji u pozivu.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest