Bogat program i brojna zbivanja u Karlovcu, ali i Ogulinu i Generalskom Stolu

Bogat program i brojna zbivanja u Karlovcu, ali i Ogulinu i
Generalskom Stolu

Još jedna Noć muzeja je za nama, s novim oborenim rekordima već i prije no što je poznat broj posjetitelja. Naime, oboren je rekord od 67 gradova i općina sudionika ove manifestacije – ove godine program je pripremljen u 71 gradu i općini. U Karlovačkoj županiji, razumljivo, daleko najbogatiji program imale su dvije karlovačke muzejske ustanove – Gradski muzej Karlovac i Galerija Vjekoslava Karasa. U manifestaciji je sadržajnim programom sudjelovao i Zavičajni muzej Ogulina, ali i jedna općina – Generalski Stol, gdje, za razliku od Duge Rese, Ozlja ili Slunja, agilnim mještanima nije teško na jednu noć pretvoriti mjesnu knjižnicu i čitaonicu u – muzej.

Noć muzeja trajala je od 18 do 1 pa je teško procijeniti hoće li pasti i rekord u broju posjetitelja, jer dio noći velik je broj građana proveo u muzejima, ali je ove godine na snazi bio i mali “sukob” sporta i kulture, odnosno rukometna utakmica Hrvatske i Srbije koja je ispraznila ulice hrvatskih gradova na dva sata, pa su i muzeji u tom periodu bili slabije posjećeni.

Uz razgledavanje stalnog postava, u kojem najčešće najveću pozornost izazivaju povijesni i vrlo dobro opremljeni arheološki odjel, Karlovčani su u Gradskom muzeju mogli poslušati zanimljivo predavanje o jednom od najpoznatijih graditelja Karlovca, Nikoli Mariću, uživati u nastupu etno-zvijezda Singrlica, ali i vidjeti prezentaciju novog karlovačkog muzeja, Vatrogasnog muzeja, koji će, nadamo se, već sljedeće godine i svojim programom sudjelovati u ovoj velikoj manifestaciji.

U Galeriji Vjekoslava Karasa noć je bila u znaku slikarstva i – plesa. Uz izložbu Anabel Zanze autorica je tijekom noći stvarala i nova djela, a mališani su za to vrijeme mogli naučiti plesati, dok su u “sitnijim” satima zaplesali i plesači brojnih karlovačkih klubova, uz goste s Kube. Ples je stao samo nakratko, ali s pravim razlogom – uz projekciju dokumentarca o slavnom slikaru Josipu Vaništi.

U Ogulinu je Zavičajni muzej prezentirao novi odjel – spomen sobu poginulih, umrlih i nestalih branitelja Domovinskog rata. Uz stalni postav, posjetitelji su mogli razgledati i izložbu starih razglednica te izložbu astro-fotografija, a održana su i predavanja o alpinizmu te Dinku Galetiću, “ogulinskom slikaru za sva vremena”. Naravno, Noć muzeja u gradu bajki nije mogla proći bez pričaonice bajki Ivane Brlić Mažuranić, u kojoj su uživali oni najmlađi.

U glazbenom dijelu programa nastupili su KUD Klek i DJ Kike.

Napokon, udruga Kovin u Generalskom Stolu pripremila je izložbu starinskog pribora za jelo, recepata i knjiga za kuhanje, svojevrsnih dokumenata prošlih vremena, predmeta materijalne i duhovne baštine naroda ovoga kraja. Poticaj za ovakav izbor bila je i 120. obljetnica rođenja poznate Ogulinke, autorice brojnih domaćinskih priručnika i kuharica, ugledne učiteljice i odgojiteljice Mire Vučetić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest