Predavanjem i izložbom obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Predavanjem i izložbom obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Grupa učenika trećeg razreda Ekonomsko – turističke škole Karlovac na jedinstven je način obilježila ovogodišnji Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. U prostorijama Knjižnice za mlade u Banjavčićevoj ulici održali su predavanje za svoje školske kolege i sve zainteresirane o svim ostalim žrtvama nacističkog pogroma, koji su uz Židove najčešće bili podvrgnuti raznim oblicima nacističke torture i metodama ubijanja – a to su bili Poljaci, Rusi,  Romi, ali i homoseksualci, invalidi i brojne druge skupine.

Kako su karlovački srednjoškolci naglasili u svom predavanju, za ove su skupine često vrijedili neki drugi zakoni, otimala im se imovina, bili su proganjani i fizički zlostavljani, ograničavala im se sloboda kretanja i govora, u konc logorima su na njima vršili pokuse, da bi u konačnici velik broj završio u plinskim komorama. Jezive brojke govore o preko 11 milijuna žrtava nacističkog terora od 1933. do 1945. godine koji su stradavali u koncentracijskim logorima i bili zlostavljani i ubijani na niz drugih brutalnih načina. Od 6 milijuna  Židova koji su stradali u logorima, 1,5 milijuna bili su djeca.

Profesorica povijesti na Ekonomsko – turističkoj školi Tatjana Protulipac koja je u suradnji s učenicima i pripremila predavanje, prije nekoliko godina posjetila je Centar za Holokaust u Izraelu i nakon toga je krenuo ovaj mali projekt koji se odvija već treću godinu zaredom, a čiji je glavni cilj upoznati mlade ljude sa bitnim događajima u povijesti, kao i promicanje tolerancije, jednakosti ljudi i poštivanje ljudskog života. Prethodnih godina predavanja su bila na temu djece u Holokaustu i umjetnosti u Holokaustu.

Uz predavanje, u prostorijama Knjižnice za mlade otvorena je i izložba slika, pisama i različitih dokumenata ostalih žrtava Holokausta iz vremena prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata koju će svi zainteresirani moći razgledati narednih mjesec dana.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest