Župan će provjeriti vjerodostojnost diplome svoje pročelnice

Župan će provjeriti vjerodostojnost diplome svoje pročelnice

Karlovačka županija zatražit će od Ekonomskog fakulteta u Zagrebu da izda potvrdu da je pročelnica Ureda župana i predsjednica Županijskog vijeća HSP-a Bernardica Topolnjak – Halapa tamo diplomirala, piše današnji Večernji list.

Naime, sumnju u vjerodostojnost diplome s kojom se pročelnica javila na natječaj za ovo radno mjesto potaknula je karlovačka Građanska inicijativa “Stop korupciji” koja je po anonimnom zahtjevu građana od Županije zatražila preslik diplome priložen u natječajnoj dokumentaciji. Nakon što su odbijeni, požalili su se Agenciji za zaštitu osobnih podataka koja je pak ustvrdila da se radi o javnom interesu, te izdala rješenje u kojem je Karlovačkoj županiji naloženo da im dostavi informaciju o imenu i prezimenu na koje glasi diploma, broju, datumu i instituciji koja je izdala diplomu, a pomoću koje bi kod institucije koja je istu izdala mogli provjeriti pravovaljanost te diplome.

– S obzirom na to da smo još 24. rujna 2011. od Ekonomskog fakulteta u Zagrebu zatražili provjeru podataka navedenih od strane Karlovačke županije, a službeni odgovor do danas nismo dobili, ponovili smo zahtjev, kaže Domagoj Švegar iz Građanske inicijative koji je, podsjetimo, bivši stranački kolega Bernardice Topolnjak – Halapa koja ga je zajedno s još nekoliko članova stranke izbacila iz HSP-a.

Ono što nisu uspjeli dobiti predstavnici Građanske inicijative, uspjelo je novinarima Večernjeg lista. U dopisu Županije kojeg je Večernji list dobio stoji da je B. Topolnjak Halapa za natječaj dostavila preslik diplome Ekonomskog fakulteta u Zagrebu o stečenoj stručnoj spremi sedmog stupnja, serijskog broja 38742/35847391 a izdanoj 9. srpnja 1990. godine. Kada su njezinu vjerodostojnost provjeravali na Ekonomskom fakultetu, rečeno im je da ova ustanova nije izdala diplomu o stručnoj spremi pod ovim brojem, navedenog datuma i na njezino ime.

Župan Ivan Vučić, navodi Večernji list, kaže da je o zaposlenju odlučivalo Povjerenstvo te da pročelnica sigurno ima potrebnu stručnu spremu. Topolnjak Halapa tvrdi da ima originalnu diplomu ali je, piše Večernji, nije htjela dati na uvid jer po njoj novinari nisu relevantni za to, te je najavila tužbu protiv onih koji ustvrde da nema visoku stručnu spremu.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest