Pročistač uskoro u punom pogonu, Kupa već sada postala – čišća rijeka

Pročistač uskoro u punom pogonu, Kupa već sada postala – čišća
rijeka

Pročistač otpadnih voda grada Karlovca i Duge Rese koji je zajedno s kanalizacijskim sustavom vrijedan ukupno 36 milijuna eura većim dijelom financiranih iz sredstava fonda ISPA-e Europske unije, 6. veljače imat će tehnički pregled te konačno prijeći u upravljanje karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija. Uskoro će na pročistač biti spojeni i Banija i Drežnik dok je, tvrde u Vodovodu, već prvih dana nakon pokretanja pročistača rijek Kupa postala – čišća rijeka.

Kako bi javnosti predočili način rada pročistača, ali i dokazali da otpadni mulj ne predstavlja opasan otpad te se kao takav u skladu s propisima može koristiti u poljoprivredne svrhe, čelnici Vodovoda danas su pozvali novinare te ih proveli kroz krug pročistača u Mekušanskom polju.

[media id=143 width=420 height=315]

– Da bi se ovo dogodilo stečeni su određeni uvjeti. Ministarstvo je uvažilo izvješće nadzornih inžinjera i sazvan je tehnički pregled, Središnja agencija koja upravlja projektom dozvolila je dolazak novinara, dok su gotove sve potrebne analize po pitanju otpada i otpadnog mulja, rekao je direktor ViK-a Ivan Mrzljak.

Kao što smo već pisali, otpadni mulj iz pročistača u granicama je koje dozvoljavaju korištenje u poljoprivredi dok se, napomenula je inž. biologije Tatjana Stepinac, u Hrvatskoj jedino u Karlovcu i Koprivnici vrši treći stupanj pročišćavanja što karlovački mulj čini još boljim da se koristi kao gnojivo. Ugovor s PPK-a došao je “kao naručen” jer je ovaj način zbrinjavanja mulja daleko najjeftiniji za građane Karlovca dok PPK od njega ima koristi. Mrzljak tvrdi da je mulj izvrsno gnojivo, kojeg bi i sam koristio u svom vrtu.

– Kad preuzmemo upravljanje pročistačem preuzimamo i troškove rada koji iznose 1,2 milijuna eura godišnje. Samo zbrinjavanje mulja bi nas koštalo pola te svote pa je ovo rješenje ogromna ušteda, kaže Mrzljak. No uz sve moguće naknade koje Karlovčani već plaćaju za vodu i odvodnju mogu se nadati još jednoj – naknadi za pročišćavanje.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest