U Korani pronađena invazivna vrsta raka koja ugrožava domaće rakove

U Korani pronađena invazivna vrsta raka koja ugrožava domaće rakove

U objavljenoj obavijesti, upozorenju Državnog zavoda za zaštitu prirode, potvrđeno je da su karlovački ronioci u rijeci Korani zabilježili jednu jedinku signalnog raka (Pacifastacus leniusculnus). Riječ je o stranoj, iznimno invazivnoj vrsti.

Iz DZZP-a mole sve koji uoče ovu vrstu u karlovačkim rijekama da odmah obavijeste Državni zavod za zaštitu prirode (01 55 02 900; vrste@dzzp.hr) ili Javnu ustanovu za upravljanje prirodnim vrijednostima Karlovačke županije “Natura Viva “.

Naime, ova vrsta raka zavičajna je u Sjevernoj Americi (jugozapad Kanade, sjeverozapad SAD-a), dok je u Hrvatskoj prvi put zabilježen 2008. godine u rijeci Muri. U borbi za životni prostor i hranu te kao prijenosnik račje kuge, ugrožava populacije domaćih slatkovodnih rakova. Također, ukopavajući se u riječnu obalu mijenja njenu morfologiju. Ovu vrstu raka primjetili su i snimili ronioci na jednoj lokaciji Dejan Ranitović iz RK Žabac Karlovac i Ivan Mrljak iz KPA Karlovac koji je ujedno i načinio podvodne fotografije.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest