Val stečajeva, investicije napumpala ISPA, raste prihod ali i nezaposlenost

Val stečajeva, investicije napumpala ISPA, raste prihod ali i
nezaposlenost

Nezaposlenost je i glavni problem karlovačkog gospodarstva iako pokazatelji Zavoda za zapošljavanje govore o stanovitom padu od 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zaključio je predsjednik županijske Gospodarske komore Zlatko Kuzman koji je Gospodarskom vijeću jučer predočio najnovije podatke o gospodarskim kretanjima u Karlovačkoj županiji. Kako kaže, nažalost pada broj zaposlenih u industriji što posebno brine, bez obzira što u gospodarstvu imamo druge, relativno pozitivne pokatazelje.

– Prošle godine nam je ukupni prihod rastao 7,5 posto, rasti će i dobit oko 1,5 posto a porasle su i investicije oko 40-ak posto zahvaljujući najviše komunalnom projektu (izgradnja pročistača i kanalizacije ISPA-e) kojeg imamo u Karlovcu, ali nešto raste i investiranje u opremu što nas posebno veseli jer je to zalog jedne buduće konkurentnosti naših tvrtki, kaže Kuzman.

Nepodmirene obveze, inače jedan od velikih problema, u Karlovačkoj županiji su se nešto smanjile i to zbog velikog broja stečajeva. Samo u prošloj godini, kazao je Kuzman, napravljeno je čak 3.600 stečajeva i to uglavnom nad ionako “mrtvim tvrtkama” koje već duže vrijeme ne posluju.

– Većina tih nepodmirenih obveza, preko 90 posto su starije od godinu dana što zapravo govori da će se na taj način to i ubuduće vjerojatno moći riješavati, kaže Kuzman. “Svjetlo u tunelu” karlovačkog gospodarstva su tzv. velike tvrtke, prije svih HS Produkt, Alstom, Karlovačka pivovara, PPK, Kelteks, Kaplast i druge koje dobro posluju te, dodaje Kuzman, i u hrvatskim okvirima u tom smislu predvode cijelu priču.

– Nadamo se da će se u idućem razdoblju njima pridružiti i srednja i mala poduzeća jer to je zapravo jedini način da se ovaj velik broj nezaposlenih smanji, zaključio je predsjednik županijske Komore.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest