Grad otpisao 1,1 milijun kuna za komunalnu naknadu, spomeničku rentu, najam stanova i poslovnih prostora – kažu da su nenaplativi

foto ilustracija

– Ni za 50 godina se ne bismo mogli naplatiti, nemaju imovine, kazala je pročelnica Lidija Malović, objašnjavajući Gradskom vijeću zašto bi Grad trebao otpisati 1,1 milijun kuna potraživanja.

Nenaplativih jer su u apsolutnoj zastari, dužnici, pravne osobe, bez imovine, izbrisani, ugašeni, u stečaju, a fizičke osobe bez prihoda ili s dugovima tolikim da bi ih premašivali troškovi ovrhe.

Riječ je o potraživanjima za komunalnu naknadu, spomeničku rentu, komunalni doprinos, najam gradskih stanova, zakup poslovnih prostora… a kreću se od, doslovce, jedne lipe do 408.192 kune.

Među dužnicima su i Karlovčanima poznata imena, od novinarskih do poduzetničkih, različite zadruge.

– Poduzima li se nešto da se dug naplati prije nego što dođe do 400.000 kuna, pitao je Predrag Pavlačić (HSS).

Malović je odgovorila da se radi o dugu za zakupninu Inkasatoru, starom dvije godine te da poduzimaju sve što mogu kako bi se naplatili.

– Šalje se opomena, utužuje, ali ako se pokrene postupak prisilnog stečaja, on se otvori i zatvori u jednom danu. Posljedice vidimo. Trebalo bi onemogućiti onima koji nemaju savjesti da otvaraju i zatvaraju firme kao dućane, rekla je Malović, dodavši da Grad jedino može pokrenuti ovrhu nad novčanim sredstvima, nekretninama i motornim vozilima, ne i zatvoriti poslovni prostor za koji je netko dužan, to može samo Porezna uprava, ali zbog svojih potraživanja, ne gradskih.

Pavlačić je napomenuo da bi trebalo iznaći mogućnosti i spriječiti praksu “vidim da mi nitko ništa ne može, ja ću to delati i dalje”, Davorin Andrijašević (nezavisni) predložio da se uvedu sredstva osiguranja plaćanja kod dodjele poslovnih prostora, a Josip Benčić (SDP), primjetivši da se malo previše priča post festum, dodao da bi trebalo utvrditi bonitet ponuditelja prije no što im se dodijeli prostor.

Odluku o otpisu 1,167.803 kune vijećnici su, njih 19 tada, donijeli jednoglasno.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest