OBEĆANO – ODRAĐENO “Procurila” lista prioritetnih Jelićevih projekata – ove godine kreće obnova Radićeve, Perivoja i svih gradskih klizišta

Gradska vlast prihvatila je projekt nezavisne agencije koja je uspješnim programom uspjela privući sredstva iz EU fondova za obnovu povijesne karlovačke zvijezde. Gradonačelnik je po hitnom postupku naredio objavu javnog natječaja o izvođačima radova. Radovi bi trebali započeti za koji mjesec obnovom Radićeve ulice koja prolazi kroz srce grada. U rekonstrukciju Zvijezde uključio se i većinski vlasnik KABA-e. Naredio je obnovu Velike vojarne koja bi trebala postati poslovna zgrada u samom središtu grada, jer time želi pomoći da se što prije vrati život na Jelačić plac. Ubrzo bi se trebala obnoviti i Barutana te crkva Presvetog trojstva s obzirom da je crkva svetoga Nikole već obnovljena.

Stiže novac iz EU

S druge strane gradski Odjel za EU fondove uspješno je privukao milijunska sredstva u eurima za obnovu gornjeg i donjeg grada Dubovca. Naime, prema prijedlogu uvažene Marinke Mužar, gradonačelnik je odobrio učinkovitu obnovu starog Dubovca, što podrazumijeva nastavak obnove Starog grada. Otkupit će se kuća Petrovac koja bi trebala postati informativno-prodajno-izložbeni centar Starog grada. Dobivenim će se sredstvima obnoviti stepenice i urediti okoliš od Starog grada do Nemčićeve ulice te konačno sanirati klizište kod crkve Majke Božje Snježne.

U tu se obnovu odlučila još brže uključiti i Heineken Hrvatska koja će završiti već započetu izgradnju muzeja pivovare i pivnice, a dio Gerićeve kuće otkupit će i obnoviti za prezentaciju svih svojih proizvoda. Nakon obnove trebalo bi vratiti i plesnjake na terasu, a bivša restauracija biti će ustupljena privatnom poduzetniku za hostel pa je zanimanje pokazao Ivan Srakovčić. U cijeli se taj projekt obnove gornjeg i donjeg Dubovca odlučio uključiti mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetoga Josipa koji sredstvima Kaptola namjerava obnoviti stari Farof i pretvoriti ga u hostel za hodočasnike, muzej i vinoteku s probranim vinima iz plešivičko-vivodinskog vinskog podneblja. Od dobivenih sredstava na dubovačkom će se groblju obnovit grobovi svih poznatih Karlovčana, osim jedne koja je već obnovljena, a ime stvarnog graditelja te obnovljene grobnice je izbrisano. Poznati Pulvermagazin uz Kupu koji je skladište pivovare to više neće biti i dati će mu se novi sadržaj za što je zadužen karlovačko-zagrebački umjetnik Zvonimir Bešker. Preostat će novac da bi se realizirala i ideja Mladena Kuke da se žičarom spoji Vila Anzić i Stari grad Dubovac, a što će za turiste biti posebna atrakcija.

Otvara se i Putnik?

Turistička zajednica Karlovca po hitnom nalogu gradonačelnika mora u vrlo kratkom roku izraditi novi turistički plan koji će obuhvatiti obilazak obnovljene Zvijezde gdje treba posebnim tablama obilježiti zgrade gdje su živjeli ili rođeni poznati Karlovčani i Karlovčanke. Konzultirati se treba s Tomicom Hauptfeldom. Zatim, tu je i obilazak trgovačkom Radićevom ulicom čije će trgovine u ugostiteljski objekti raditi do sitnih sati, a restoran Putnik od 0-24, te razgledavanje sadržaja muzeja i Velike vojarne, odlazak na Turanj i posjet Muzeju domovinskog rata a u povratu obavezno razgledavanje KAaquarija. Tko bude htio može otići i do karlovačkog “zoološkog vrta” na Koranu.

U gradski perivoj vratit će se u potpunosti izgled spomenika iz NOB-a, jer je to od gradonačelnika zatražila Europska unija, a turisti će prema svom političkom opredjeljenju tamo neometano moći polagati cvijeće i paliti svijeće. U samom središtu perivoja izgradit će se glazbeni paviljon koji će osim za glazbene programe, jednom tjedno služiti i raznim političkim opcijama za nesmetano kritiziranje gradske vlasti koja će to morati stoički podnositi,a djelatnici MUP-a neće smjeti reagirati. Turistički bi plan trebao obuhvatiti i razgledavanje i posjet gornjem i donjem Dubovcu gdje bi turisti mogli više saznati i Starom gradu, posjetiti grobove karlovačkih velikana, Nacionalno svetište, muzej i pivnicu pivovare i Gradski vodovod na Borlinu.

Bez smeća na Ilovcu

Za kraj, gradonačelnik koji “vedri i oblači” gradom shvatio je da na Ilovcu neće moći biti spalionica smeća, jer bi to bilo loše za građane čije mišljenje oduvijek izuzetno cijeni i poštuje. Odlučio se za uvođenje geotermalnog sustava za proizvodnju toplinske energije što bi grad koštalo oko 25 milijuna kuna – prva faza bi se odnosila na grijanje. “Jednom stavljen u funkciju, a već iduće godine početkom sezone grijanja otvoriš pipu i topla voda ide sama u sustav po cijeni koja je 70-80 posto niža nego sada. I tako idućih tisuću godina! To je investicija koja se isplati za jednu sezonu grijanja. Ono što je jednako važno – nema apsolutno nikakvog zagađenja” – mišljenja je stručnjak za geotermalnu energiju dr. Boris Vrbanac.

Eto, naš se gradonačelnik suprotstavio prijedlozima svojih stranačkih eksperta prihvativši prijedlog umirovljenog dr. Vrbanca sa Dubovca da se umjesto spalionice investira u geotermalnu energiju i tako Karlovac zadrži primat zelenoga grada – grada parkova, rijeke, čistoće i ljepote… Grada ugodnog življenja.

Sve su to projekti koji će aktualnog gradonačelnika zlatnim slovima ubilježiti u povijest našeg “malog mista”.

O svemu ovome odlučio je danas, pa će u povijesti to biti znano kao Prvoaprilska odluka. Naravno, lijepo je maštati…

Ideeš.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest