Poruke mladih Karlovčana za svoj grad – žele bolji i “ljetni” Karlovac cijele godine, i žele uvjete da u njemu ostanu

Mladi Karlovčani, oni koji posljednjih godina rade prava mala čuda u gradu, u organizaciji mreže udruge u nezavisnoj kulturi KAoperativa snimili su i promotivni materijal kojim nadležnima ukazuju na ono što ih tišti u gradu na četiri rijeke, a na što sami ne mogu utjecati. S osnovnom porukom “Želimo bolji Karlovac”, poruka mladih je jaka i važna, pogotovo u vrijeme kada Hrvati masovno iseljavaju, a baš ovih dana objavljeni su rezultati istraživanja prema kojem 71% studenata hrvatskih fakulteta planira napustiti zemlju. Mladi Karlovčani, pak, poručuju da žele bolji grad i uvjete u svom gradu.

Promo fotografije snimala je Anamarija Podrebarac, a snimljeni su i video materijali na čemu je radio već dobro poznati mladi karlovački filmaš Pavle Kocanjer.

Tu i tamo u ponekoj poruci možda ima i mladenačke pretjeranosti, tu i tamo “zalomio” se i poneki prigovor koji možda ne stoji, no od tridesetak poruka velika većina pogađa točno “u sridu”. Mladi žele bolju perspektivu, žele uređenu Radićevu i spas vrijednih zgrada u Zvijezdi, žele kino, kvalitetnu edukaciju i, u lijepoj poveznici svojih vlastitih aktivnosti i onoga što ne rade “odrasli” – žele “ljeto” u Karlovcu 365 dana u godini. To je jasna poruka koja povezuje sve ono što Karlovac može biti, kao što je posljednjih nekoliko godina ljeti – rasplesan, šaren, sadržajan, bogat događanjima, pravi grad (a najviše zahvaljujući mladima i drugim udrugama nezavisne kulture), a nema razloga da puno bolji grad ne bude i u ostatku godine.

I tajming ove poruke je zato odličan, upravo u trenucima kada polako ulazimo u najljepše karlovačko razdoblje – očekuju nas brojni festivali, svirke i koncerti, događanja u Radićevoj i Zvijezdi, riječno kino i svjetski filmski festival u gradu bez kina, i još puno toga dobrog. A, nema normalnog razloga da sjajni i veseli ljetni Karlovac ne bude takav i u ostatku godine. Kada se tome doda da poruku šalju oni koji nisu apatični i letargični “internet klinci”, već oni koji su itekako uložili puno truda, ljubavi i želje da svoj grad naprave boljim i kvalitetnijim mjestom za život – jasno je da bi poruke netko napokon morao i poslušati.

Jer, za divljenje je činjenica da u možda najgorim i najdepresivnijim vremenima ne samo našeg grada nego i cijele države, kada mladi u tisućama bježe u inozemstvo, Karlovac ima fantastičnu generaciju koja stvara toliko puno toga u svom gradu, a i po odlasku na fakultete ostaje vezana uz svoj grad i radi na njegovom boljitku. Grijeh i, ne treba se sustezati, čisti bezobrazluk, bio bi ne pružiti im maksimalnu potporu na svim razinama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest