Karlovačka županija na međunarodnom skupu o uklanjanju mina u BiH – ponudila susjedima pomoć

Na okruglom stolu “Uklonimo mine i unaprijedimo održivi razvoj i sigurnost”, održanom u povodu Međunarodnog dana borbe protiv mina u Velikoj Kladuši, Karlovačka županija iznijela je svoja iskustva u povlačenju europskog novca za razminiranje i ponudila pomoć susjedima u takvim projektima.

Skup je okupio predstavnike BH MAK-a i Hrvatskog centra za razminiranje, Unsko-sanskog kantona i Karlovačke županije te pograničnih općina Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Poslužio je za razmjenu iskustava u poslovima razminiranja i brige o žrtvama mina s obiju strana granice uz predočavanje aktualne minske situacije u Republici Hrvatskoj, Karlovačkoj županiji te Unsko-sanskom kantonu u BiH. Posebno je apostrofiran problem manjka sredstava za razminiranje u proračunima te sve slabiji interes međunarodnih donatora.

Istaknuta je potreba i prikazane mogućnosti aplikacije na sredstva iz EU fondova. Karlovačka županija je na svome primjeru realizacije jednog takvog projekta (Projekt razminiranja poljoprivrednih površina) pokazala mogućnosti za uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova te kolegama iz susjedne države ponudila pomoć u realizaciji sličnih projekata, poručili su iz Županije koju je u Velikoj Kladuši predstavljao županijski kordinator za razminiranje, pročelnik Ureda župana Bernardo Pahor.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest