Zbog brige za okoliš prosvjednik Antun Žganec sedam dana bio u zatvoru

Zbog brige za okoliš prosvjednik Antun Žganec sedam dana bio u
zatvoru
Crpna stanica Grad

Nakon sedam dana provedenih u zatvoru, Antun Žganec danas oko 15 sati je izašao na slobodu i odmah, s obitelji otišao ispred crpne stanice Grad na Putu Davorina Trstenjaka gdje je bio uhićen.

– Još uvijek mi nije jasno zbog čega sam zaslužio da me policija pretuče, a zatim strpa u zatvor na tjedan dana. Samo zato što sam javnosti htio ukazati da se ovdje nešto čudno događa i da bi, ako se ništa ne učini, netko mogao stradati, ispričao nam je Žganec.

– Išao sam reagirati da se javnosti skrene pažnju i da se problem, koji sigurno ovdje postoji, konačno riješi. Daj Bože da sam u krivu i da nema ništa, no svi upozoravaju da ima, pa čak mi je i jedan inženjer koji je radio u ovom projektu rekao da je ovo “atomska bomba”. Išao sam dobronamjerno, ne zbog sebe nego na normalan način upozoriti da se ne dogodi zlo. Nemam nikakvih drugih motiva niti sam ih imao, tvrdi ovaj građanin.

Kako kaže, nevjerojatna je brutalnost policije koja je došla spriječiti njegov prosvjed. Tvrdi da je na intervenciju došlo petnaestak policajaca, koji su ga zgrabili i na glavu bacili u kombi, dok ga je jedan, kaže i tukao po glavi. Tvrdi da se nije opirao uhićenju te da nije vrijeđao policajce.

– Da nije bilo pravosudnih policajaca, ne znam bih li ostao živ u zatvoru jer sam šećeraš, potreban mi je inzulin i moram jesti više puta na dan, kaže Žganec. Na ovakvu reakciju policije prilikom uhićenja i mjere suda da se odredi sedmodnevni zatvor reagiralo je i Ekološko društvo Pan, pa Denis Francisković iz Pana kaže da je nevjerojatno da je sud odredio pritvor od sedam dana – zbog prosvjeda.

– Od svih mogućih mjera određena je ova koja je apsolutno nesrazmjerna. To je neprimjereno, posebno na problematiku jer ovaj gospodin nije došao protestirati iz zabave već zbog zabrinutosti za zdravlje svoje obitelji i ostalih građana. Ovo je loša poruka, a mi ćemo tražiti odluku na žalbu koja je uložena. Nazivali smo suce Visokog prekršajnog suda u Zagrebu ali nismo mogli ući u trag spisu. Žalba se trebala riješiti po hitnom postupku ali rješenje nije stiglo, rekao je Francisković.

Mi smo prozvali nadležnu inspekciju jer nemoguće je da ako postoji moguća opasnost za onečišćenje zraka da se to ne obavi. Inspekcija je naložila Gradu po zakonu mjeru koja se ne može provesti a postoje i druge mjere, privremeno zatvaranje postrojenja dok se ne vidi što je. Prijave smo podnosili i mi i građani, a nismo dobili odgovor, već smo o rezultatima inspekcijskog nalaza saznali iz medija,

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest