Kulinarski blog Karlovčanke Tamare Novaković dnevno otvori 2.000 ljudi

Kulinarski blog Karlovčanke Tamare Novaković dnevno otvori 2.000
ljudi

U sve popularnijem kulinarskom blogerskom svijetu, kojem se svakodnevno priklanja sve više čitatelja ali i onih koji su voljni tajne svojeg umijeća pripremanja hrane podijeliti putem online dnevnika, i grad na četiri rijeke ima svoju ”predstavnicu”. Riječ je o mladoj Karlovčanki Tamari Novaković, čiji je kulinarski blog ”Bite my cake” u samo godinu i pol dana postao jedan od čitanijih blogova tog tipa u Hrvatskoj.

– Interes za kuhanje kod mene postoji od malih nogu, iako sam bila jedna od one djece koji vole raditi probleme oko onoga što im se nalazi na tanjuru za ručak, kroz smijeh kaže Tamara i nadodaje kako je taj interes poprimio ozbiljniji predznak kad joj je dečko Damir napravio profil na hrvatskoj online kuharici Coolinarika kroz koju je samo produbila ljubav prema kuhanju, a posebno prema pripremanju slastica. S vremenom je pokrenula i blog koji joj je dao više prostora za izražavanje – paralelno je razvila i interes za fotografiju, tako da svoja primamljiva kulinarska djela sama bilježi fotoaparatom.

– Još uvijek ne mogu vjerovati da mi se kroz ovako nešto, što je započelo isključivo kao hobi, pružilo toliko prilika dosad. Upoznala sam i povezala se s mnogo divnih ljudi s kojima rado razmjenjujem iskustva i od kojih svakodnevno naučim nešto novo, kaže ova simpatična djevojka i kako ponekad priprema hranu za razne evente, no da joj je posebna čast bila prirediti catering za prijateljicu Dunju Fajdić koja je zajedno s grupom kolegica s fakulteta nedavno imala premijeru predstave ”Glumice i to” u zagrebačkom kazalištu KNAP.

Također, radi i kao novinarka ”24 sata” i ”V magazina”, gdje piše o svemu što ju zanima – radi priloge o slastičarnicama koje je posjetila, gastro događajima, razgovorima s najiskusnijim hrvatskim slastičarima i drugo. No, Tamara priznaje da joj je uz sve pozitivne stvari koje su se izdešavale, još uvijek najdraže pripremati kolače za prijatelje i obitelj. Skromno odgovara da mjesečna čitanost bloga doseže impresivnu brojku od preko 50 tisuća posjeta, odnosno nešto manje od 2.000 posjetitelja dnevno, no da takvim stvarima uopće nije opterećena. Na njenom blogu nema nikakvih reklama, a uz recepte, na stranici se mogu pronaći i fotografije i tekstovi o putovanjima na koja rado odlazi. Uz sve postojeće obaveze, studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

– Radim ono što volim i što me veseli, no živim iz dana i dan, i zbilja ne znam do kada ću se ovim baviti. Bilo bi lijepo jednog dana imati slastičarnicu, raditi kao gastro novinar ili pisati gastro putopise, ali nikad se ne zna, kaže Tamara, koja je za kraj s čitateljima KAportala podijelila jedan od svojih najdražih recepata – ova slastica ne zahtijeva čak ni paljenje pećnice, pa je kao takva idealna za nadolazeće tople dane.

Kolač od sira, bijele čokolade i višanja

Podloga: • 100 g čajnih keksa • 2 žlice šećera • 70 g maslaca Krema: • 500 g krem sira (sirni namaz) • 50 g bojele čokolade • 250 ml vrhnja za šlag • 40 g šećera • 2 vrećice vanilin šećera • 1 paketić (10 g) želatine u prahu Preljev od višanja: • 200 ml soka od višanja (iz kompota) • 100 g višanja • 5 žlica šećera • 2 žlice praha pudinga od vanilije

Za podlogu, pomiješajte fino samljevene kekse sa šećerom i otopljenim maslacem pa utisnite u okrugli kalup promjera 20 centimetra. Možete koristiti i manji četvrtasti kalup. Stranice kalupa obložite plastičnom folijom, kako se krema ne bi zalijepila.

Za kremu, sirni namaz izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite vrhnje u šlag pa izmiksajte sa sirnom kremom. Bijelu čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj pa dodajte kremi. Želatinu rastopite u vodi prema uputama sa vrećice pa umiješajte u kremu. Rasporedite kremu po podlozi, stavite u hladnjak dok pripremate preljev.

Za preljev, pomiješajte sok iz kompota sa višnjama i šećerom. Mali dio soka odvojite pa u njemu razmutite prašak od vanilijinog pudinga. Ostatak soka s višnjama i šećerom ugrijte na umjerenoj vatri. Kad provrije, dodajte razmućeni puding i kuhajte stalno miješajući dok se smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre i pustite da se prohladi 10 minuta pa rasporedite po površini kolača.

Kolač ostavite nekoliko sati (ili najbolje preko noći) u hladnjaku, pa sutradan uklonite plastičnu foliju i narežite.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest