Karlovac dobio novu Toplanu, oporba tvrdi da to nije rješenje

Karlovac dobio novu Toplanu, oporba tvrdi da to nije rješenje

Karlovačko Gradsko vijeće je sa 16 glasova za i očekivanim “ne” oporbe, usvojilo odluku o osnivanju Gradske toplane d.o.o., novog poduzeća koje bi s temeljnim kapitalom od 5,5 milijuna kuna trebalo nastaviti poslovanje posrnule karlovačke gradske tvrtke koja je uspjela nagomilati dug od čak 70 milijuna kuna i kao takva će u lipnju završiti u stečaju.

Na koji način Grad misli spasiti grijanje u Karlovcu nije bilo jasno vijećnicima SDP-a koji su ovom manevru davali svakakve epitete i kazali kako je ovo potez očajnika koji ne samo da nije moralan, nego je upitno je li uopće zakonit.

– Poznato je da u saborsku proceduru ide niz zakona koji će onemogućiti osnivanje trgovačkih društava na način da se u jednom naprave dugovi, pa se onda osnuje novo bez tereta i tako u nedogled. Čak će se odgovarati za dugove osobnom imovinom. Zar zaista mislite da će to samo tako proći, rekao je šef karlovačkog SDP-a Josip Benčić. Na njegove riječi se nadovezao Kruno Karin koji je posumnjao u “pakleni plan” gradskih vlasti jer, kaže, tko garantira da će stečajni upravitelj dozvoliti da nova tvrtka iznajmi postrojenje bez kojeg nema grijanja. To, naravno, kaže Karin, stečajni upravitelj nije obvezan učiniti dok je evidentno da se radi o tome da se prevare vjerovnici.

Da komentira Benčićeve navode prozvanim se našao mladi HDZ-ov vijećnik Matija Perković koji je SDP-u spočitao “politiziranje” te rekao kako samo pričaju ali nemaju konkretnih rješenja. Benčić je na to samo odgovorio da SDP ima rješenja, ali nema alate.

– Dajte nam alate pa ćemo naći i rješenje, zaključio je Benčić.

Na kraju rasprave kojoj iz nepoznatih razloga nije nazočio gradonačelnik Damir Jelić, uključila se dogradonačelnica Marina Kolaković, koja je po tko zna koji put ispričala priču o problemima u hrvatskom toplinarstvu i nagomilanim dugovima iz nekih prošlih vremena, kao i da je državi i INA-i kao vjerovnicima ponuđen vlasnički udio. Očitovanja o tome Grad dosad nije dobio, ali je dobio novu gradsku tvrtku čije će osnivanje itekako vlast morati opravdati građanima, kao i sve korake vezane uz njezino poslovanje. Sve je u tome nejasno, osim činjenice da će korisnici centralnog ubrzo još više plaćati grijanje, ako ga uopće bude. Vršitelj dužnosti ravnatelja nove tvrtke bit će zaposlenik Toplane Inoslav Latković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest