Građani saznali da će platiti dogradnju stanice, ali ne i što je s plinovima

Građani saznali da će platiti dogradnju stanice, ali ne i što je s
plinovima

Prvih 15 dana od puštanja u probni rad crpna stanica Grad je radila apsolutno ispravno, no nastali su problemi i to zbog ogromnih količina smeća. Neodgovorni građani umjesto u kontejnere, smeće bacaju u odvodnju isto kao i ogromne količine masti, rekao je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Ivan Mrzljak, direktor Vodovoda i kanalizacije. Priznao je time da crpna stanica ne radi kako treba, ali je umjesto na loše planiranje, projektiranje i izvedbu projekta krivicu svalio na građane koji će, shodno tome, kroz cijenu odvodnje platiti dodatnu cijenu kako bi se izvršili popravci.

Po Mrzljaku, u rezervoaru se stvara 40 centimetara debeli sloj masti dok je, kaže, do danas na uređaju – pročistaču skupljeno 16 kontejnera otpada, oko 80 kubika.

– Mi smo pisali dopise, slali brošure i letke, gostovali na radio stanicama no ništa se nije poboljšalo. Krenuli smo u pronalaženje sličnih problema i pronašli grad u Mađarskoj sa sličnim problemom. Prišli smo projektiranju dogradnje precrpne stanice, to je završeno i 23. ožujka ove godine ViK je podnio zahtjev za dopunu potvrde glavnog projekta i u fazi smo izvođenja dopune, kazao je direktor. Ove informacije iznesene na Gradskom vijeću u suprotnosti su s nedavnim odgovorom direktora Mrzljaka na naše pitanje vezano uz pojavu plinova na crpnoj stanici. Tada nam je iz ViK-a odgovoreno kako je CS Grad gradilište u nadležnosti tvrtke Strabag. Sada se Strabag ne spominje, a ViK ulaže 1,8 milijuna kuna u dogradnju, od čega će milijun biti osiguran iz sredstava državnog proračuna dok će 800 tisuća ponovno morati snositi građani kroz cijenu odvodnje. Mrzljak je pojasnio da projekt obuhvaća i gradnju vertikalne ventilacije s aktivnim ugljenom koja bi trebala riješiti problem jakog smrada koji se širi, iako je prije neki dan priču o plinovima u medijima nazvao nečijom “fiks idejom”. U gradskom vijeću nije pojasnio jesu li i za smrad krivi građani ili loše planiranje i neadekvatni projekt objekta. Ako je objekt dobro projektiran i izveden, onda dogradnja objekta u svrhu eliminacije smrada navodi na zaključak da su investitori i projektanti previdjeli elementarnu činjenicu da je jedna od glavnih karakteristika otvorene kanalizacije smrad i plinovi kao nusprodukt. Ili možda u pravila postupanja s kanalizacijom direktor Mrzljak podrazumijeva da bi građani povremeno trebali koristiti poljske WC-e za veliku nuždu kako bi kanalizacija sa crpne stanice Grad zaudarala manje. Mrzljak na sjednici nije odgovorio ni jesu li plinovi koji se evidentno ispuštaju u zrak, otrovni i opasni za ljude.

Pročelnik Nikola Rogoz rekao je da su u Gradu svjesni zabrinutosti i uznemirenosti građana, i da su sve poduzeli “no nismo uspjeli učiniti zadnji korak”.

– Na osnovi prijave građana, inspekcija je Gradu naložila mjerenje, mi smo u roku od tri dana donijeli odluku, uputili dopis licenciranoj tvrtki i tražili mjerenje no rekli su nam da to trenutno nije moguće, rekao je Rogoz.

Ostalo je sve poznato, ali ostaje nejasno zašto se odgovorni kockaju sa zdravljem Karlovčana, odnosno zašto se precrpna stanica Grad ne isključi iz pogona dok se ne utvrdi o čemu se točno radi, što su tražili građani i ekološke udruge.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest