Uređuje se Vrlovka – špilja dobiva novu rasvjetu, prilaze i info centar

Uređuje se Vrlovka – špilja dobiva novu rasvjetu, prilaze i info
centar

Špilja Vrlovka u Kamanju, koja je zaštićeni geomorfološki spomenik prirode i kao takva pod upravom Javne ustanove Natura Viva, već tijekom sljedeće godine bi trebala postati dostupna posjetiteljima s novom, obnovljenom rasvjetom, uređenim prilazima, sigurnosnom ogradom, ali i posebnim interpretacijskim centrom.

Kako napominju u Javnoj ustanovi, u tijeku je izrada projekta “Obnova špilje Vrlovke”, koji je Natura Viva u suradnji s Općinom Kamanje prijavila Ministarstvu kulture u okviru “Projekta ulaganja u zaštitu prirode”, dok su sredstva osigurana zajmom Svjetske banke.

– Od prijave projekta do danas izrađen je idejni projekt za obnovu pristupnog puta do špilje, prijelaza preko pruge koji će biti osiguran i označen, sigurnosnom ogradom do špilje, prilaznim stepenicama, obnovljenim platoom ispred špilje, vratima špilje, rasvjetom u špilji i interpretacijskim centrom na površini koji će se nalaziti prije prijelaza preko pruge, kažu u Javnoj ustanovi.

Interpretacijski centar će sadržavati mali objekt s popratnim sadržajima za prihvat posjetitelja i kratku prezentaciju zaštićenog lokaliteta o njegovim vrijednostima, s obzirom da pri posjeti špilji nije dozvoljeno duže zadržavanje u samom objektu.

– U tijeku je ishođenje potrebne dokumentacije, a onda bi trebali uslijediti radovi na terenu kao preduvjet za otvorenje špilje za posjetitelje, što se očekuje sljedeće godine, kazala je ravnateljica Javne ustanove Darka Spudić. Podsjeća da je špilja Vrlovka nastanjena s nekoliko vrsta šišmiša u broju od 150 do 350 životinja koje nije dozvoljeno uznemiravati.

– Javna ustanova Natura viva obavezna je osigurati sve preduvjete za siguran i kvalitetan posjet špilji Vrlovki i istovremeno očuvati biološku raznolikost špilje uključujući ugrožene vrste koje u njoj obitavaju, zaključuje Spudić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest