General Josip Stojković dobivao plaću i naknadu za nesposobnost za rad?

General Josip Stojković dobivao plaću i naknadu za nesposobnost za
rad?

Dugorešaninu Josipu Stojkoviću, prošle godine umirovljenom brigadnom generalu HV-a, još 1999. godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje utvrdio je nesposobnost za rad, te je zbog toga još tada trebao biti otpušten iz vojske ili umirovljen, piše Jutarnji list. No, Stojković je, kao još trideset njegovih kolega koji se spominju u najnovijoj aferi u MORH-u koju je otkrila zamjenica ministra Višnja Tafra, a prenijeli svi mediji, ne samo ostao u službi i napredovao, već je posljednjih 12 godina uz plaću dobivao naknadu na temelju rješenja o nesposobnosti za obavljanje službe. Mjesečno mu je uplaćivano po šest tisuća kuna, te je u cijelom razdoblju primio ukupno 680.000 kuna.

Nevjerojatno je da u ovom trenutku uopće nije poznato koliko je novca isplaćeno djelatnim vojnim osobama na ime ove naknade, niti koliko je ukupno časnika i vojnika iskoristilo ovu priliku i nikad nije prijavilo da je zapravo vojno nesposobno. Svi časnici, naime, prije 13 godina tražili su da im se utvrdi profesionalna sposobnost za rad na temelju bolesti koje su zadobili tijekom Domovinskog rata. No, o svojoj nesposobnosti za rad trebali su obavijestiti Personalnu službu MORH-a, ali su to zatajili, a niti HZMO o tome nije obavijestio njihovog poslodavca.

Stojković je poznat i po tome što je bio najneobrazovaniji hrvatski general, jer ima završenu samo srednju stručnu spremu. Zato se našao na udaru kritika prije četiri godine kada je promaknut iz čina brigadnog generala u čin general bojnika.

Tadašnji načelnik GS OS general zbora Josip Lucić branio ga je govoreći da se nije stigao školovati zbog brojnih obveza. Posljednji čin dodijelio mu je tadašnji ministar obrane i njegov vrlo dobar poznanik Branko Vukelić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest