Kako rijekama dati sadržaje i sačuvati ekosustav – odgovor daje projekt Pana

Kako rijekama dati sadržaje i sačuvati ekosustav – odgovor daje
projekt Pana

“Lokalna agenda za karlovačke rijeke” naziv je dokumenta koji je danas predstavilo Ekološko društvo Pan Karlovac. Ovaj projekt ima za cilj upozoriti na važnost očuvanja ekosustava rijeka ali pronaći prioritete pri planiranju sadržaja na i uz karlovačke rijeke.

– Agenda je nastala suradnjom predstavnika različitih sektora, prvenstveno civilnog i javnog te kao takav predstavlja temelj i model provedbe ciljeva predloženih unutar Agende. Autori teksta dokumenta (prema smjernicama dobivenim od strane članova Tematskih vijeća) su Ivana Ivičić i članovi Eko Pana, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji. Treba napomenuti da je Agenda izrađena u okviru projekta “Upravljanje i zaštita karlovačkih rijeka”, nositelj projekta je Ekološko društvo Pan-Karlovac, a partner Grad Karlovac. Projekt je financiran sredstvima EU iz programa IPA.

– Ciljevi, mjere i aktivnosti predložene unutar Agende presjek su najvažnijih zaključaka članova Tematskih vijeća projekta, s težištem na ciljevima za koje se pretpostavlja da ih je moguće provesti u kraćem vremenskom roku, uz manja financijska ulaganja i značajan volonterski doprinos (npr. poput projekta u Revitalizacija obale rijeke Kupe. Agenda se također osvrće i na energetsku problematiku grada te na potencijal razvoja održive poljoprivrede i gospodarstva, kažu Panovci.

Većina predloženih ciljeva nastojati će se provoditi na inicijativu i uz podršku Centra za vode Eko Pana. Centar za vode djelovati će unutar udruge, ali će se temeljiti na suradnji svih onih koji su sudjelovali u razvoju Agende te biti otvoren svima koji se žele aktivno uključiti u očuvanje karlovačkih rijeka i aktivnosti koje mogu doprinijeti dobroj, održivoj budućnosti rijeka i grada.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest