Tounjski pljesnivac nova zvijezda gastro scene – sir s plijesni zrije u špilji Tounjčici

Tounjski pljesnivac nova zvijezda gastro scene – sir s plijesni
zrije u špilji Tounjčici

“Tounjski plemeniti pljesnivac” naziv je plemenitog sira obraslog modrom plijesni kojeg proizvode Nikola i Ružica Paher na svom obiteljskom gospodarstvu u Tounju. Njegova je specifičnost, međutim, u tome što ovaj sir zrije u špilji Tounjčici na idealnoj temperaturi i vlazi što mu daje poseban okus.

Ovakav način proizvodnje sira odavno je poznat u Francuskoj, Austriji i drugim europskim zemljama dok su Paheri, koje je nedavno posjetila i ekipa HRT-a, odlučili iskoristiti prirodni okoliš špilje a kako bi proizveli sir koji ima karakterističan miris i okus. Ovakvi su sirevi, napominju, posebno cijenjeni među pravim gurmanima koji, uz dobru kapljicu, vole kušati i dobar zalogaj.

Tounjski sir je poznat u dvije inačice – kao svježi i dimljeni, dok novitet s OPG-a Paher donosi sir s plavom plemenitom plijesni koji je “odležao” 21 dan u špilji Tounjčici.

– Unutrašnjost ove špilje osigurava postojanu temperaturu od 12 stupnjeva i njenim špiljskim “odajama” konstantno cirkulira zrak, a upravo takav ambijent najviše odgovara razvoju plijesni. Nakon zrenja, tounjski plemeniti pljesnivac će otići na analizu u ruke stručnjaka Zavoda za mljekarstvo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i tada će imati službenu potvrdu je li je Tounjski plemeniti pljesnivac nova zvijezda hrvatske gastro scene, kažu Paheri.

Sirevi ovog tipa uglavnom se serviraju na kraju obroka, kao delikatesa uz crno vino, a s obzirom na njihov intenzivan okus, preporučljivo je uzeti tek jedan komad. Najpoznatiji takvi sirevi dolaze iz Francuske gdje su i osobito popularni, a među njima najpopularniji je svakako roquefort koji svoje porijeklo vuče iz pećina u blizini francuske granice sa Španjolskom. Legenda kaže da se u pećinu sklonio mladi pastir kako bi na miru pojeo kruh sa sirom, no ugledavši lijepu djevojku, otrčao je za njom i zaboravio na obrok. Kad se poslije nekoliko tjedana vratio do pećine, ugledao je pljesnjiv sir. Usprkos izgledu sira, odlučio ga je kušati i oduševio se okusom. Manje-više i ostale priče o povijesti pljesnivih sireva uključuju posve slučajna

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest