Zeleni telefon Eko Pana: Javne službe prespore, građani sve aktivniji

Zeleni telefon Eko Pana: Javne službe prespore, građani sve
aktivniji

Jedinice lokalne samouprave u proteklim godinama poduzele su vrlo malo ili gotovo ništa kako bi se uspostavio učinkoviti sustav odvojenog sakupljanja otpada. Građani u velikoj mjeri nisu upoznati sa svojim pravima prema tijelima javne vlasti, ali ponekad i obvezama dok s druge strane djelovanje javnih službi svojom sporošću i tromošću građanima ne daje povjerenje. Tijela javne vlasti uglavnom nisu odgovarala na prijave u zakonom predviđenom roku ili su odgovarale tek nakon žalbe drugostupanjskom tijelu. Kao primjere loše prakse navodimo sanitarnu inspekciju, inspekciju zaštite okoliša i Ministarstvo zdravlja.

Ovo je dio sadržaja izvješća o radu Ekološke udruge Pan, jedne od najaktivnijih udruga civilnog društva na karlovačkom području koja osim brojnih projekata tijekom cijele godine vodi i “zeleni telefon” na kojem građani mogu prijavljivati ekološka zagađenja, ali i koji služi da se građane samo potakne na akciju, odnosno na sudjelovanje u rješavanju problema.

U proteklom tromjesečju, napominju Panovci, i dalje se najviše poziva na “zeleni telefon” odnosi na otpad, probleme s divljim deponijima i sl. dok zanimljivo, velik se broj poziva odnosio na brigu građana o životinjama tijekom zimskih mjeseci. Građani su prijavljivali i zagađenje voda, odnosno ispuštanje fekalija iz septičkih jama u vodotokove, dok je četiri poziva bilo usmjereno na neugodne mirise iz kanalizacijske mreže, prije svega crpne stanice Grad u sklopu ISPA projekta o čemu smo proteklih tjedana i pisali.

Građane zanima kad će krenuti odvajanje otpada što je najavljeno i na državnoj razini, s obzirom da u Karlovcu niti karlovačkoj županiji nema reciklažnih dvorišta. Podsjetimo, tzv. “zeleni otoci” u Karlovcu su postavljeni još prije desetak godina no to je bila samo predstava za javnost jer se otpad nikad nije počeo odvajati odnosno sortirati u reciklažnim dvorištima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest