Velike šanse da Karlovac EU novcem sagradi akvarij i muzej rijeka

Velike šanse da Karlovac EU novcem sagradi akvarij i muzej rijeka

Projekt slatkovodnog akvarija i muzeja o karlovačkim rijekama koji bi trebao biti smješten u devastiranoj kući na obali rijeke Kupe po svemu sudeći, mogao bi postati prvi realizirani projekt takve vrste financiran iz strukturnih fondova Europske unije. Naime, kako je danas izvijestio direktor Razvojne agencije Viktor Šegrt, ovaj je projekt dobio sredstva za tehničku pomoć u konzultantima što otvara vrata da kroz nekoliko godina Karlovac zaista dobije reprezentativno zdanje i prostor koji će privlačiti velik broj turista, školskih ekskurzija, studenata, građana Karlovca i svih ostalih posjetitelja.

– Projekt je od Ministarstva regionalnog razvoja dobio tehničku pomoć što konkretno znači da su osigurana sredstva i kreće natječaj za odabir konzultanata, stručnih osoba koje će ga pripremiti. Drugi je korak priprema projektne dokumentacije za što bi moglo biti odobreno čak 85 posto potrebnih sredstava. U konačnici, ako ne bude prepreka birokratske prirode, projekt indikativne vrijednosti tri milijuna eura mogao bi zaživjeti za nekoliko godina, kazao je Šegrt.

Osim obnove devastiranog zdanja, projekt akvarija i muzeja obuhvatio bi zbirku u prizemlju i prvom katu zgrade. Po planu, na 1.200 četvornih metara prizemlja nalazio bi se slatkovodni akvarij s tematskim cjelinama karlovačkih rijeka – Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra. Na katu bi bile replike čamaca, građevina koje se nalaze na rijekama i niz drugih interaktivnih sadržaja. Projekt, međutim, ne bi samo stao na zbirci već obuhvaća i oživljavanje rijeka, od žitnog puta na rijeci Kupi, moguću gradnju luke, uređenje kupališta.

Od ideje do prvog financiranja prošlo je četiri godine, dok je u međuvremenu Karlovac puno učinio na drugim projektima zaštite rijeka, dok je ovaj projekt u skladu sa strateškim ciljevima Panonske Hrvatske. Naime, dobio je Strategiju upravljanja rijekama, uspješno se nadovezuje na projekt ISPA-e, dok je jedna “europska referenca” da je ovakav projekt održiv vidljiva u Rumunjskoj. Naime, na ušću Dunava sagrađen je sličan objekt koji je u prvih šest mjeseci privukao više od sto tisuća turista.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest