Zbog vodenog vala rijeka Dobra i dalje opasna za kupače

Zbog vodenog vala rijeka Dobra i dalje opasna za kupače

Unatoč formiranju famoznog Tima za otklanjanje posljedica rada HE Lešće, evidentno je da se uništeno ne može sanirati te da će rijeka Dobra i ove godine biti potencijalno opasna za kupače zbog nailaska vodenih valova iz Hidroelektrane u Lešću.

Ovo je pitanje jučer na sjednici Županijske skupštine aktualizirala HNS-ova vijećnica Mirjana Bašić no kako na sjednici nije bilo župana koji je okupio ovaj tim nije stigao ni odgovor što se dosad učinilo po pitanju “uklanjanja posljedica”. Podsjetimo, U HEP-u su praktički priznali da se nije vodilo računa što će izgradnja HE na ovoj lokaciji donijeti okolišu, dok se radilo po Studiji za zaštitu okoliša staroj 20 godina.

Po zadnjim informacijama u izradi je Studija za saniranje posljedica koja bi trebala biti gotova do kraja godine dok bi radovi mogli početi iduće godine. Problem je u tome što se nakon puštanja vode iz akumulacije, protok rijeke u svega pola sata podigne sa 60 na 120 kubika i vodeni val je izrazito opasan za kupače. Ovo je, međutim, samo jedan od problema a ima ih podosta, od uništenja ribljeg fonda, erozije tla, plavljenja cesta i sl.

Dok se nadležni bave uklanjanjem posljedica, Zeleni su pozvali institucije da ispitaju postoje li u ovome elementi kaznene odgovornosti, posebno jer je poznato koliko su ekološke udruge investitora upozoravale što bi se moglo dogoditi nakon izgradnje HE.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest