Ogulinski SDP se probudio – pozivaju građane da osmisle strateški plan razvoja

Ogulinski SDP se probudio – pozivaju građane da osmisle strateški
plan razvoja

“Plan za Ogulin” naziv je inicijative SDP-a kojom na predstojećim lokalnim izborima namjeravaju osvojiti vlast u ovom, dosad nedodirljivom “bastionu” HDZ-a koji u ovom gradiću vlada od stjecanja hrvatske neovisnosti 1991. godine.

Radi se, naime, o inicijativi da se prvo saslušaju građani i da iznesu svoju viziju razvoja Ogulina. Nešto slično poput karlovačke Gradske strategije samo što ovog puta incijator anketiranja nije gradska vlast nego – oporba.

– Ogulin je u gospodarskoj, političkoj i socijalnoj krizi. Model upravljanja gradom temeljen na populizmu i rasipanju novca građana stvorio je krizu. Kako se navodi, sadašnja HDZ-ova vlast dovela je Ogulin u stanje socijalne i ekonomske nesigurnosti i straha od budućnosti. Građani gube utrku za zadovoljavanjem životnih potreba, nema naznaka oporavka. Oni koji ne rade, ne vide kako će se zaposliti i kada. Oni koji rade, najčešće ne mogu podmiriti osnovne životne potrebe i žive u neizvjesnosti i brizi jer ne znaju hoće li sačuvati i takvo radno mjesto. Nezadovoljni su i poduzetnici i poslodavci koje guše brojni problemi, a lokalna vlast im ne pomaže. Zatvaranje obrta i otpuštanje radnika se nastavlja. Grad ne vodi nikakvu razvojnu politiku, niti je sposoban osnažiti poduzetništvo da ono pokrene razvoj.

– Opću nesigurnost i egzistencijalnu zabrinutost potencira pomanjkanje vizije, znanja i sposobnosti onih koji vode grad. Zato kriza nije samo ekonomska, niti je uvezena – ona je posljedica dugotrajne dezorijentacije u politici gospodarskoga razvitka, destimulaciji rada i stvaralaštva i populističkog trošenja novca koji ne snaže privredu nego je iscrpljuju, oštri su SDP-ovci koji su, kažu, iz tog razloga u veljači ove godine pokrenuli izradu strateškog plana gospodarskog razvoja.

Po planu ogulinskih SDP-ovaca, svojevrsni Savjet za Ogulin mora obuhvatiti što više građana te pozivaju sve ljude dobre volje da se uključe i pronašu smjer pomognu da se pronađe smjer u kojem će teći gospodarski razvoj grada.

Na svojim Facebook stranicama postavili su “svojevrsnu” radnu bilježnicu Strateškog plana gospodarskog razvoja koju mogu preuzeti i ispuniti svi zainteresirani. Problem bi mogao u tome što bi radna bilježnica mogla biti prekomplicirana za ispunjavanje iako autori, redom  mladi i stručni ljudi, smatraju da je pojednostavljena koliko je to moguće. Za one kojima ispunjavanje “zapne” predlažu da preskoče dijelove i po svojim afinititetima ispune rubrike koje žele.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest