Konzervatori: Povijesni sunčani sat je postavljanjem križa dodatno oštećen – o sankcijama za župnika odlučuje Duhovni Stol

Križ maknut, ostala oštećenja

Povijesni kameni sunčani sat, na koji je župnik Župe sv. Petra Apostola u Sv. Petru Mrežničkom, dao postaviti drveni križ, tim je postavljanjem, a onda i uklanjanjem, dodatno oštećen. Da li toliko da će to dovesti do trajnog gubitka ovog arheološkog nalaza, tek će biti utvrđeno.

Proizlazi to iz odgovora na naš upit Konzervatorskog odjela u Karlovcu o slučaju koji je zgranuo javnost, a kada je povijesni sunčani sat, neprocijenjive vrijednosti, iskorišten kao obično kameno postolje za trometarski križ u dvorištu Crkve.

Zaštićeno kulturno dobro

Bilo je to dva tjedna prije Uskrsa, a sve je učinjeno bez znanja i dozvole konzervatora. A trebale su jer je Crkva, zajedno s pripadajućom česticom cinkture, unutarnjeg dvorišta crkve, zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar nepokretnih kulturnih dobara RH, sve radnje na crkvi i u zoni zaštite crkve mogu se izvoditi jedino uz prethodnu suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

– Ovaj Odjel dobio je obavijest o tom činu telefonskim putem tjedan dana nakon toga, a odmah po dojavi župniku je usmeno i mailom naloženo da križ ukloni sa sata, ali ne i metalnu papuču koja je bila usidrena u kamen. O istom je odmah obaviješten i Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije sa zahtjevom da osiguraju provedbu naloženog. Odmah poslije Uskrsa izvršen je očevid na licu mjesta od strane djelatnica ovog Odjela i u prisutnosti župnika, te je utvrđeno da je križ uklonjen, ali i metalna papuča, a rupe u kamenu zapunjene mortom.

Sat pronađen u Mrežničkim Poljicama

Budući da je sunčani sat bio prilično oštećen i prije bušenja za postavljanje križa, za utvrditi je da se tim činom stanje dodatno pogoršalo. Stoga ćemo tek pregledom sunčanog sata od strane restauratora za kamen moći donijeti konačnu dijagnozu i mjere zaštite. Sunčani sat trebat će zasigurno što prije sanirati kako ne bi došlo do trajnog gubitka ovog vrijednog nalaza, kaže nam Branka Križanić.

Podsjeća da su župnika Milana Pavleka, po dolasku u Župu, prošlog ljeta, u kojoj obnaša funkciju župnika i dekana Mrežničkog dekanata, zaposlenice Konzervatorskog odjela upoznale sa značajem i vrijednošću zaštićene nepokretne i pokretne kulturne baštine na području župe, kao i s obavezom suradnje s Odjelom.

– Posebno je skrenuta pozornost i na ulomke kamenih antičkih nalaza u cinkturi župne crkve u Svetom Petru. Kameni sunčani sat samo je jedan od arheoloških nalaza pohranjenih u dvorištu crkve pred dvadesetak godina, u dogovoru konzervatora s tadašnjim župnikom i gradonačelnikom grada Duge Rese. Sat je pronađen u naselju Mrežničke Poljice, uz povijesnu Jozefinsku cestu, jednu od tri poznate povijesne ceste građenu 1775. g. , a koja od Karlovca preko Duge Rese vodi dalje prema Senju i na kojem je mjestu bio ugrožen od daljnjeg oštećenja. Vrijednost sunčanog sata je svakako u tome što predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih elemenata tehničke opreme postavljene uz Jozefinsku cestu (uz cestu su građene i česme, miljokazi, kolobrani, kameni podzidi ), a za čiju izradu je korišten antički nalaz pronađen na širem području Sv. Petra Mrežničkog, navodi Križanić.

Crkva čuva antičke nalaze

Dodaje da su u cinkturi crkve pohranjeni su još neki antički nalazi pronađeni u širem prostoru Sv. Petra i u Mrežnici, poput ulomka rimskog sarkofaga i kamenih spolija, a na zidu pročelja ugrađena je kamena antička spolija rimske obitelji, pa je namjera bila urediti manji arheološki lapidarij in situ. Nažalost, zbog nedostatka sredstava nije došlo do realizacije, ali su svi nalazi do danas sačuvani, a crkva nije tražila njihovo uklanjanje.

Značaj i povijesna vrijednost šireg područja Sv. Petra Mrežničkog je što se radi o poznatom antičkom arheološkom lokalitetu s brojnim nalazima iz doba antike, odnosno rimskog carskog perioda od 1 – 4 st. posl. Krista. Na području Sv. Petra Mrežničkog, a naročito oko crkve, pronađeni su brojni nalazi iz doba antike, od kojih su neki ugrađeni kao spolije i u samu crkvu. Pretpostavlja se da je na ovom prostoru u rimsko vrijeme bilo neko veće naselje s razvijenom infrastrukturom i nekropolom.

Obaviješten Duhovni Stol

– Budući da smo odmah obavijestili i Duhovni Stol, sve daljnje radnje poduzet će se u zajedničkom dogovoru. O mogućim sankcijama župnika također odlučuje Duhovni Stol. Ujedno želimo naglasiti da, ako postoji potreba župske zajednice za postavljanjem križa u cinkturi župne crkve, takav zahtjev može se naknadno razmotriti uz prethodno dostavljeni pisani zahtjev i obrazloženje župnika ovom Odjelu, zaključuje Križanić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest