Za obnovu Hrvatskog potrebno 7,5 milijuna kuna, Mala scena statički ne zadovoljava

Za obnovu Hrvatskog potrebno 7,5 milijuna kuna, Mala scena statički
ne zadovoljava

Nakon što je Nezavisna lista Volim Karlovac prozvala karlovačku gradsku upravu da su bez razloga “na čekanje” stavili njihov projekt obnove Male scena Hrvatskog doma iz Grada stiže priopćenje. Kako navodi glasnogovornica Andreja Barberić, rekonstrukcija zgrade Hrvatskog doma bit će predviđena u fazama koje će omogućiti uređenje dijelova građevine kao više samostalnih funkcionalnih cjelina i osmisliti njihovo privođenje namjeni i korištenje prije dovršenja uređenja čitave građevine. U financijskim okvirima ulaganje samo u statičku sanaciju procijenjeno je na oko 7,5 milijuna kuna. Projekt, iako dimenzioniran isključivo na ekonomsku nužnost trajati će niz godina i zahtijevati će nemala financijska ulaganja.

– Upravo iz ovog razloga Grad je pokazao interes za podržavanje inicijative Nezavisne gradske liste “Volim Karlovac” za uređenje prostora Male scene, kao i privremenog i kompromisnog rješenja do konačnog dovršenja rekonstrukcije čitave građevine. U tom smislu održan je sastanak s gradonačelnikom te sastanak s nadležnim stručnim službama. Dogovoreno je da je cilj privesti Malu scenu adekvatnom i sigurnom za korištenje prostoru koji će uz mogućnost održavanja glazbenih i sličnih događanja pružati i od toga neodvojivu ugostiteljsku uslugu, stoji u priopćenju. U tu svrhu, međutim, prostor mora zadovoljiti tzv. minimalne tehničke uvjete te je upravo ovo dogovoreno kao maksimalna razina uređenja.

– Obzirom da Nezavisna gradska lista “Volim Karlovac” ne posjeduje vlastita sredstva, Grad je prihvatio financiranje izrade troškovnika, te ovjeru istih od nadležnih tijela čime se jedino može garantirati da je Mala scena neopasna za korištenje. U ovom trenutku, nedvojbeno je da predmetni prostor nije statički zadovoljavajući, ne odgovora minimalnim uvjetima zaštite od požara niti sigurnosti na radu. S ovom konstatacijom složio se gospodin Duško Labus, predstavnik nove Neovisne gradske liste “Volim Karlovac”, kaže Barberić.

Grad Karlovac je naručio i pribavio dokumentaciju neophodnu za pripremu planirane rekonstrukcije, ovjerenu posebnu geodetsku podlogu, elaborat stanja nosive konstrukcije, statičke analize, nalaza i prijedloga sanacije i rekonstrukcije, arhitektonski snimak postojećeg stanja, idejno rješenje izrađeno na osnovu projektnog zadatka te pred-studiju izvodljivosti. Prioritet je projekt oblikovati i osmisliti na način kojim može biti konkurentan i zanimljiv za financiranje iz različitih drugih izvora osim iz osnovnih prihoda gradskog proračuna.

U definiranju projektnog zadatka korišteni su zaključci radionica na kojima su sudjelovale udruge civilnog društva različitih oblasti djelovanja i interesa, a konzultirane su i stručne službe Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Karlovcu .

– Osnovna ideja uređenja Hrvatskog doma je u što većoj mjeri vratiti izvornu namjenu građevini kao višenamjenskom objektu za razne oblike kulturnih i drugih javnih sadržaja, a u relaciji s današnjim potrebama, kvalitetom i načinom življenja prvenstveno mladih ljudi grada Karlovca. U građevinskom i tehničkom smislu prostorije i prostori u zgradi trebaju biti fleksibilni te lako prilagodljivi različitim potrebama osnovne namjene građevine i njihovom korištenju tijekom različitih dijelova dana (danju i noću). S istim ciljem potrebno je osigurati visok stupanj tehničke opremljenosti prostora u gotovo svim dijelovima građevine kako bi se omogućila brza izmjena aktivnosti/događanja i na taj način omogućilo bolju ekonomsku iskoristivost objekta, navode u Gradu uz opasku da je konačan cilj ekonomska samoodrživost ovog objekta.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest