Hoće li Karlovac dobiti dva odbojkaška kluba, posebno muški i ženski? Od predsjednika Damira Jakšića stigla ta inicijativa

Damir Jakšić

Sutra će u dvorani na Dubovcu karlovački odbojkaši odigrati drugu utakmicu četvrtfinala play offa za naslov prvaka države, no unatoč tome što su jučer izgubili u prvoj utakmici, te da imaju male šanse za prolazak protiv Mladosti iz Kaštela, aktualnog prvaka države, svakako treba doći u dvoranu i podržati ih.

Tim više jer od sljedeće sezone odbojkaši Karlovca ulaze u elitnu skupinu 1. A hrvatske lige, te će tijekom cijele sezone igrati s najjačim klubovima u zemlji.

Odvajanje muškog i ženskog pogona

No na kraju uspješne sezone na vidjelo su izašli brojni problemi koji postoje u klubu, a o njima smo razgovarali s predsjednikom Damirom Jakšićem. On, naime, smatra da se prije početka nove sezone klub treba u potpunosti reorganizirati, te muški pogon odvojiti od ženskog.

– Ekipa OK Karlovca je praktički “dječji vrtić”, jer od 15 igrača, osam su 18-godišnjaci. Najstariji ima 24 godine kao i trener koji ima 22 godine. Nakon što je ekipu napustio trener Goran Zec, prijetila je opasnost da čak ispadnemo u 2. A ligu. Sjajna generacija je praktički bila osuđena na propast, bivši predsjednik je dao ostavku pa sam se našao kao jedini koji se htio uhvatiti tog posla, priča Jakšić.

U klubu, dodaje, i dalje postoji fama da nije problem ako dečki ispadnu u niži rang i neki se skupštinari vode devizom “bitno je da igraju naši dečki”.

Detektirao problem

Kad je Domagoj Perušić iako 22-godišnjak preuzeo ulogu trenera, stvari su se promijenile i dečki su počeli pobjeđivati i to mimo svih očekivanja, bez ikakvih pojačanja. Karlovac će opet imati klub u elitnoj skupini 1. A lige i ova izvanredna generacija svakako zaslužuje da igra u najvišem rangu.

Jakšić je, navodi, detektirao problem i smatra da su promjene nužne.

– U klubu djeluju dva profesionalca, Goran Zec koji je trener ženske ekipe i Irena Zdjelar koja je također angažirana za ženski pogon koji ove sezone ima slabije rezultate. Muški pogon je tako ostao na volonterima, ali sad kad ulaze u najviši rang tu je nastao problem, nastavlja Jakšić.

Kako kaže, najjača skupina 1. A lige zahtijeva organizacijski puno veći angažman. Igrat će se ozbiljne utakmice, a vjerojatno će u klub doći i neki juniorski reprezentativci koji će sljedeće godine početi studirati u Zagrebu. Žele igrati kao studenti i klub bi tako mogao imati puno jači sastav ali, navodi Jakšić, stoga postaje i organizacijski zahtjevniji.

Od jednog – dva kluba

– Ovakvim odnosom profesionalaca to će biti nemoguće. Naša ideja je da se muški i ženski pogon odijele, te da se i zasebno financiraju čak i kao dva različita kluba, rekao je Jakšić. Smatra da je to najbolje rješenje, jer “ne može sav teret u muškom dijelu pasti na volontere, a u ženskom na profesionalce. To je preveliki pogon”.

U razdvajanju ne vidi ništa sporno i ovu ideju priprema za Skupštinu. Dodaje da je to praksa u većini gradova s uspješnim klubovima, te da je prilika to napraviti uoči 60. godišnjice od osnutka kluba koja će se obilježiti sljedeće godine.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest