U Šancu haklale NBA zvijezde, a u Draganiću gradili naftnu bušotinu

U Šancu haklale NBA zvijezde, a u Draganiću gradili naftnu bušotinu

Sudeći samo po naslovnicama lokalnih novina, 1964. je bila bitna godina za Karlovac. Otvoren je hotel Korana, željeznička pruga prema Rijeci dignuta je na nadvožnjak što je otvorilo put razvoju Novog centra, započeta je gradnja nove bolnice. Grad je bujao, izgrađeno je za današnje standarde nevjerojatnih 526 stanova, rušili su se rekordi u proizvodnim djelatnostima, željeznicom koja je te godina elektrificirana, a prvi električni vlak dočekalo tri tisuće Karlovčana, u svim je pravcima dnevno prolazilo 90 putničkih i teretnih vlakova s preko tisuću vagona…Tko zna gdje bi nam bio kraj da su na bušotini podignutoj te godine u Draganiću “Geofizika” i poduzeće “Naftaplin” pronašli naftu.

Ti su događaji u kolektivnom pamćenju izblijedili, dok je zahvaljujući svojoj iznimnosti “preživio” tek posjet “all stars” momčadi američkih košarkaških profesionalaca koji su početkom lipnja prije 48 godina u kolijevci karlovačke košarke Šancu odigrali utakmicu protiv reprezentacije Hrvatske. U njoj je nastupilo čak pet Karlovčana uz igrače koji su kasnije postigli neke od najvećih uspjeha naše košarke, Novosela, Giergie (koji se tada zvao Đerđa) i Skansija. Bill Russell, Oscar Robertson, Bob Cousy, Jerry Lucas…, sve redom neka od najvećih imena NBA košarke ikad, zaigrala su na betonu i drvenim tablama koševa u Šancu. To je tada bilo nestvarno kao što bi danas bilo nestvarno da na tom igralištu zaigraju Kobe Bryant, LeBron James, Dirk Nowitzki ili Kevin Durant. Nema sumnje, bila su drugačija vremena. O tome govori i anegdota poznatog karlovačkog novinara Danka Plevnika koji je tada imao 13 godina o tome kako ga je Bill Russell poslao da mu poslije utakmice donese četiri piva. Ali nema sumnje i da je u to je vrijeme Karlovac bio veći i važniji grad nego što je danas. I to ne samo po broju košarkaških reprezentativaca.

Posjeta najboljih američkih košarkaša danas bi bila medijska senzacija, a događaj iz 1964. u lokalnim novinama dobio je 20-ak redaka iz pera karlovačkog sportskog kroničara Zdravka Švegara. Naslovnicu Karlovačkog tjednika u tom tjednu zauzela je vijest o posjeti visoke delegacije Sovjetske armije Karlovcu, a izvještaj o košarkaškoj posjeti stoljeća nije uključivao čak ni fotografiju.

“To je bio spektakl”, Karlovački tjednik, 4. lipnja. 1964.

Nakon gostovanja u Beogradu i Zagrebu “grad košarke” je u utorak naveče dočekao proslavljene ambasadore igre između koševa. Preko 4000 gledalaca sakupilo se u šancu koji je bio tako ispunjen do posljednjeg mjesta. Oni su bili oduševljeni igrom najboljih američkih profesionalnih košarkaša koji su nastupili pod imenom “All stars”.

“Same zvijezde” pobijedile su reprezentaciju Hrvatske s visokim rezultatom 110:65 (50:31). Međutim, interesantnija od rezultata bila je igra, demonstracija moderne košarke.

Usprkos toga ne možemo se oteti dojmu da je rezultat za naše košarkaše mogao biti i daleko povoljniji. Međutim, svi osim izvanrednog Đerđe ušli su u borbu s profesorima i s previše respekta i straha.

Sedmorica Amerikanaca ostavila je dojam nepobjedivih divova s kojima bi teško na kraj izašla i reprezentacija ostalog svijeta. Tko je među njima bio najbolji u Karlovcu? To je teško reći. Svaki je bio u nečem bolji od drugoga, ali u cjelini to su košarkaši gotovo bez greške…

Od jugoslavenskih košarkaša Đerđa je bio pravi virtuoz i u tome ravan Amerikancima. Ostali su bili manje zapaženi. Ipak, treba posebno istaći sigurnu igru Križana u drugom dijelu utakmice. Za reprezentaciju Hrvatske od Karlovčana nastupili su još Kolaković, Kasun, Kiseljak i Ledić.

Reprezentacija Hrvatske: Đerđa 20, Križan 13, Đurić 13, Kovačić 8, Ostarčević 4, Kasun 3, Kolaković 2, Skansi 2, Kiseljak, Troskot, Ledić, Novosel.

Pripremio Tihomir Ivka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest