Karlovački redatelj Mladen Ćapin snima film o Goldsteinu i njegovoj knjizi

Karlovački redatelj Mladen Ćapin snima film o Goldsteinu i njegovoj
knjizi

Knjiga “1941. – Godina koja se vraća” poznatog hrvatskog publicista i rođenog Karlovčanina Slavka Goldsteina dobit će svoju ekranizaciju u obliku dokumentarnog filma kojeg upravo snima naš sugrađanin Mladen Ćapin koji je urednik, scenarist i redatelj filma. Film se snima u produkciji HRT-a dok su sekvence i razgovor s Goldsteinom jučer snimani na karlovačkoj promenadi, kod obiteljske kuće Goldsteinovih u kojoj je Slavko Goldstein proveo djetinjstvo i dočekao Drugi svjetski rat.

– Snimanje traje već dva tjedna a osim u Karlovcu, radili smo u Kraljevici, Jadovnom, Koprivnici, pa i Banskom Kovačevcu. Osim Goldsteinovog svjedočanstva koristimo brojne dokumente iz arhiva NSB, državnog arhiva, karlovačkog arhiva i privatnih zbirki, rekao nam je Ćapin. Niz fotografija iz ratnog perioda ustupio je karlovački fotograf Dinko Neskusil. Kako dodaje Ćapin, montaža je predviđena za listopad dok će film biti emitiran u kasnu jesen, možda i povodom nekog prigodnog datuma, poput Dana sjećanja na holokaust. 

– Ideja da se snimi film je Ćapinova koji je odlučio s snimiti film o dijelu knjige koji se odnosi na 1941. godinu, rekao nam je Goldstein koji je jučer došao u Karlovac. Kako kaže, s obzirom da se snima film o njemu, odnosno događajima koje je on prepričao u knjizi, redatelju je na raspolaganju,  ali ne sudjeluje u scenariju, niti u formiranju filma.

– Mislim da je čovjek o čijim se doživljajima radi subjektivan, pa se ne bih ni smio uplitati u taj dio, rekao je Goldstein.

– Ne znam koliko je tema knjige i danas aktualna, baš i nije, jer se radi o događajima prije 70 godina, ali da je bila dobro prihvaćena je točno. Dobila je četiri nagrade, kao najbolja knjiga publicistike Jutarnjeg lista,  2007. nagradu Sajma knjiga u Puli, nagradu grada Zagreba i priznanje kao knjiga decenije u Osijeku od jedne zaklade. Apsolutno najveće priznanje je stiglo iz SAD-a, kaže Goldstein.

Naime, njegova knjiga je sada pred izlaskom u Americi kod jednog od najuglednijih izdavača na svijetu New York Review of Books, a nakon odličnih recenzija i velikog interesa za ovo djelo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest