Priključak na odvodnju odsad nešto jeftiniji, Grad snosi trošak cijevi do privatne parcele

Priključak na odvodnju odsad nešto jeftiniji, Grad snosi trošak
cijevi do privatne parcele

Dok sve poskupljuje, Karlovčani bi uskoro mogli plaćati nešto manju komunalnu naknadu dok će im se, po prijedlogu gradske uprave, smanjiti i troškovi priključenja na vodovodni i kanalizacijski sustav. Naime, kako je objasnio pročelnik Nikola Rogoz, svi oni koji se žele priključiti na kanalizaciju više neće morati o svom trošku graditi priključak do glavnog voda, već će Vodovod i kanalizacija cijevi o svom trošku “razgranati” do privatne parcele. Dosad je bilo da su građani gradili do glavne cijevi bez obzira što se ne radi o njihovom zemljištu pa se puno vremena trošilo na dobivanja suglasnosti, a novca na samu gradnju. Tako bi, izračunali su u Gradu, građanima priključivanje pojeftinilo za čak 15-ak tisuća kuna.

Pripremljena je još jedna odluka, a odnosi se na visinu naknada za priključenje. Sukladno uredbi Vlade više se neće plaćati naknada po stambenoj jedinici, već po kvadraturi dok je Grad odlučio da zadrži najmanju zakonski dozvoljenu granicu kako bi se građanima još više olakšalo plaćanje. Tako bi naknada za građevinu do 200 četvornih metara iznosila oko 1.560 kuna dok je dosad bila 2.000 za jednu stambenu jedinicu.

Noviteta ima i u samoj izgradnji. Sva odvodnja će se u budućnosti morati projektirati kao “razdjelni sustav” dok će tvrtke koje imaju povišene parametre otpadnih voda ovisno o tome i plačati adekvatnu naknadu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest