Boljkovac: Za Dakića tada nisam ni čuo, on nije imao nikakva ovlaštenja

Boljkovac: Za Dakića tada nisam ni čuo, on nije imao nikakva
ovlaštenja

Na suđenju Mili Dakiću(81), optuženom za poticanje na ubojstvo hrvatskih policajaca u kolovozu 1991. u Budačkoj Rijeci, danas je svjedočio Josip Boljkovac(91), koji je ranih devedesetih bio zamjenik načelnika SIS-a, odnosno ministar unutarnjih poslova u Tuđmanovoj Vladi. Boljkovca je za svjedoka pozvala Dakićeva obrana, a njegov iskaz dan sudskom Vijeću kojim je predsjedao sudac Ante Ujević, svakako ide u prilog okrivljenom Dakiću. Boljkovac se, naime, kako je rekao, u to vrijeme nikada nigdje nije susreo s imenom Mile Dakića, te smatra da on u to vrijeme nije imao nikakva ovlaštenja da bilo kome zapovijeda, bez Martića i Beograda se nije moglo raditi.

Kazao je da se u to vrijeme bavio praćenjem Martića, Plavšićke, Babića i Miloševića, ali da se sjeća tragičnog događaja u Budačkoj Rijeci, kao i detalja koji su mu prethodili.

–    Taj napad je u stvari bila naša pogreška. S Petrove gore dobili smo informaciju da se prate patrole i da se ne smije ići na iste punkotove u isto vrijeme. Pogrešku je napravio zamjenik načelnika PU karlovačka Krajačić. Načelnik Štajduhar se skrivao na starom gradu Dubovcu jer su mu prijetili, isto kao i meni – zaključio je Boljkovac.

Podsjetimo, kobnoga dana pobunjenici su iz zasjede ubili Milu Butinu, Zlatka Škrlca i Josipa Miličića, a teško ranili Nikolu Rakociju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest