SDP: Odluka o prijenosu koncesije na novu Toplanu vjerojatno nezakonita

SDP: Odluka o prijenosu koncesije na novu Toplanu vjerojatno
nezakonita

Gradski odbor SDP-a Karlovac priopćenjem je reagirao na jučerašnju odluku Gradskog vijeća o prijenosu koncesije za proizvodnju i distribuciju toplinske energije sa stare na novu Toplanu. Priopćenje, koje potpisuje predsjednik GO SDP Josip Benčić, prenosimo u cijelosti:

“Usvajanjem Odluke o prijenosu koncesije za proizvodnju i distribuciju toplinske energije sa stare na novu Toplanu  na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća postalo je više nego očito da aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Damirom Jelićem  i dalje nedopustivo besciljno luta te da se uopće ne snalazi kod donošenja važnih odluka  vezanih za funkcioniranje grada.

Naime, na nekoliko izuzetno važnih pitanja gradska vlast nije dostavila niti jedan konkretan  odgovor,  a sve odluke su donesene  ishitreno te postoji sumnja i u njihovu zakonitost.

Na naše inzistiranje da nam kažu s kojim Zakonom je usklađena  Odluka o prijenosu koncesije na novu Toplanu, odnosno zašto se u  Odluci nisu pozvali na važeće zakonske akte, nismo dobili odgovor. Odluka  o prijenosu  Ugovora o koncesiji za proizvodnju i distribuciju toplinske energije je donesena ishitreno i vrlo vjerojatno nezakonito!  Grad to ne može napraviti samo temeljem Statuta grada ( članak 34. ), već sve mora biti  usklađeno  sa Zakonom, postoji propisana procedura koja se mora poštovati.  Nova Toplana još nije prošla cijeli postupak registracije da bi uopće mogla preuzeti koncesiju. Opravdano se postavlja pitanje čemu žurba s prijenosom?

Novopečeni direktor g. Inoslav Latković,  na naš poziv da prezentira Plan rada u idućem razdoblju, nije dao niti jedan suvisao odgovor. Tek dvije- tri rečenice iz kojih je vidljivo da apsolutno ne znaju što će raditi u narednom periodu. U ovom trenutku direktor ne zna kako će izgledati nova sezona grijanja. To nas posebno zabrinjava jer je upravo jedan od najvećih problema u dosadašnjem poslovanju Toplane bila očita nesposobnost rukovodećeg kadra da se bori sa problemima grijanja u gradu.  Na žalost, ni novi direktor ne ulijeva nadu da će se nešto u tom smislu promijeniti.  Kako smo mogli čuti na Vijeću u novoj Toplani radit će isti oni ljudi koji su  staru Toplanu i doveli do propasti.

Na pitanje da li prijenos koncesije  znači da su prekrižili staru Toplanu – odgovor je bio DA, ali kako nitko ne zna kako će završiti stečajni postupak, ostaje veliko pitanje i neizvjesnost daljnjih sudbina obje Toplane  i  predstojeće sezone grijanja!

Zbog izuzetne važnosti ove teme  konstantno upozoravamo na sve probleme vezane uz poslovanje Toplane, ali nažalost HDZ sa svojim koalicijskim partnerima  ponaša se po principu “Odluke su naše, a krivnje zajedničke”. Indikativno je i da se takve krucijalne točke dnevnog reda i dalje  marginaliziraju. Nakon odlaska gradonačelnika i njegovih zamjenika s pretprošlog Vijeća upravo u trenucima kada je trebalo raspravljati o Toplani, sada se ova pitanja kao točke dnevnog reda ostavljaju za  kraju rada Gradskog vijeća. Kada više nema novinara, nema javnosti, nema izravnog prijenosa. Građani koji imaju pravo znati kako će se grijati za samo pet mjeseci isključeni su i uskraćeni za pravovaljane informacije.

Stoga ovim putem izražavamo sve veću zabrinutost zbog očitog nesnalaženja i lutanja gradske vlasti u rješavanju bitnih problema u funkcioniranju grada.”

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest