Predstavljen projekt Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj

Predstavljen projekt Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni
razvoj

U organizaciji Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Višnje Ljubičić, u Kulturnom centru Draganić predstavljen je projekt “Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj”. Riječ je o projektu financiranom sredstvima iz EU fondova, a osnovni cilj mu je poboljšati sudjelovanje žena u ruralnom razvoju. Obuhvaća sedam zemalja i područja, uz Hrvatsku uključene su Crna Gora, BiH, Bugarska, Makedonija, Srbija i Kosovo.

– U Hrvatskoj se u proteklih 20 godina jako malo radilo na problematici žena u ruralnim područjima i zato je ovaj projekt vrlo značajan. Slični skupovi kao ovaj u Draganiću održat će se diljem Hrvatske, a kako bismo upoznali i kapacitete i potencijale u pojedinim županijama. Prva faza trebala bi završiti konferencijom u Gospiću, na kojoj planiramo formiranje Inicijative žena za ruralni razvoj Hrvatske, tijela koje bi ujedno bilo partner Vladi RH i Saboru u svim pitanjima koja dotiču ovu problematiku – kazala je Višnja Ljubičić.

Potom slijedi regionalna konferencija u Makedoniji, a iako zasad u projektu sudjeluju samo države jugoistočne Europe postoje naznake da bi se mogli pridružiti Njemačka, Austrija, Švicarska i Latvija.

– Bez razvijenog sela nema ni razvijenih gradova i država. Hrvatska je ruralna zemlja, 90 posto naše površine je ruralno, ali manje od pola stanovništva živi na tom prostoru. Mladi ljudi, a posebno mlade žene, napuštaju ta područja, nema djece, zatvaraju se škole. Zato je važno motivirati ljude na ruralnim područjima da se što više uključe u ovaj i slične projekte – kazala je voditeljica projekta Mary Ann Rukavina Cipetić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest