NL Volim Karlovac podsjeća na ono što svi znamo: bez investicija nema napretka

NL Volim Karlovac podsjeća na ono što svi znamo: bez investicija
nema napretka

Ulaskom u zadnju godinu mandata kreću sve veće kritike aktualnoj gradskoj vlasti. Da će borba za gradonačelničku fotelju prevlast u Gradskom vijeću biti zanimljiva, te da će se na izborima pojaviti i nove građanske, političke opcije pokazuje i sve češće oglašavanje u javnosti Nezavisne liste Volim Karlovac.

Danas su se javnosti ponovno obratili otvorenim pismom u kojem gradonačelnika podsjećaju ono što svi znaju – da bez investicija nema napretka.

– Uz standardno zakonsko punjenje proračuna od poreza na dohodak, prireza i komunalne naknade iznimno važno je otvaranje novih radnih mjesta koje stvaraju dodanu vrijednost kroz investicijske cikluse koje mora pokretati grad. Zato je vrlo važno proaktivno djelovanje u ostvarivanju istog, kažu u NL-u uz napomenu kako bi stoga upravo trebalo značajnije aktivirati poduzetničke zone.

– Jedan od bitnih pokretača su i poduzetničke zone koje bi tu morale odigrati važnu ulogu. Sve ovo bi trebalo biti kad bi imali sposobnu gradsku upravu na čelu s gradonačelnikom. Ali nemamo. Ni najjednostavnije projekte nisu u stanju realizirati i u svemu vide neke prepreke kao da ih i sami stvaraju. Grad ima 7 poduzetničkih zona i računajući Logorište koje je pod općinom Barilović raspolaže s relevantnom kvadraturom zemljišta. Međutim to je očito sve, kritični su NL-ovci koje predvodi Duško Labus.

 – One zone kao na primjer Mala Švarča su popunjene dok još gradska uprava nije ni počela razmišljati o zonama pa sve do nedefiniranih zona kao Drežnik I i II gdje preko medija doznajemo o eventualnim planovima. Da bi poduzetnička zona postigla svoj cilj mora biti dobro osmišljena i kvalitetno prezentirana. Grad bi se morao početi proaktivno baviti s tom tematikom jer investitori ne dolaze tamo gdje nisu upoznati sa stanjem zona i cjelokupnom infrastrukturom, kao i o benefitima koje bi imali za otvaranje proizvodnih radnih mjesta. Nije dovoljno deklarativno napisati subvencionirati ćemo komunalnu naknadu.

Nekoliko je sajma nekretnina u regiji gdje se može vrlo kvalitetno pokazati koje prednosti imamo (prometna povezanost, lokacija, kvalitetna infrastruktura) te na njima i obaviti prve kontakte. Karlovac je imao dugu tradiciju raznih grana industrije kao drvoprerađivačka, prehrambena, tekstilna i druge te ima dovoljno iskustva koje bi trebalo iskoristiti.

Trenutno aktivno traženje obnovljivih izvora energije kao i energetske učinkovitosti otvara jedno veliko polje djelovanja gdje bi se moglo višestruko poentirati. Uz očuvanje prirode i prirodnih resursa te njihovim pametnim gospodarenjem mogli bi postati grad ugodnog življenja ali očito stvari kod nas imaju neki drugi predznak. Konstantno prozivanje i ukazivanje na rad gradske uprave polako gubi svaki smisao.

Predlažemo i pozivamo sve relevantne građane koje još nije zahvatila malodušnost da se svojim prijedlozima i komentarima pridruže pokušaju stvaranja jednog boljeg sutra. Još uvijek imamo Grad za koji se vrijedi boriti a na predstojećim izborima to i pokazati, stoji u pripćenju uz napomenu da je upravo njihova opcija jedna od adresa boljeg i ugodnijeg života.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest