Podignuta optužnica protiv Šprajcera, za “pošteno suđenje” platio tek prvu ratu

Podignuta optužnica protiv Šprajcera, za “pošteno suđenje” platio
tek prvu ratu

Bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer od jučer je i službeno optuženik zbog kaznenog djela davanja mita. Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog mita podigao još dvije optužnice, protiv Željka Širića(52), te Stjepana Djedovića(62), a obojicu terete zbog kaznenog djela primanja mita.

USKOK će na suđenju pokušati dokazati da je Širić (prvookrivljeni), kao predsjednik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, sukladno dogovoru s drugookrivljenim Djedovićem, članom Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, u cilju pribavljanja nepripadne materijalne koristi, od kolovoza do 8. prosinca 2011., u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu, od tadašnjeg predsjednika HNK Hajduka Hrvoja Maleša, zatražio predaju iznosa od 95.000 eura na ime starih dugovanja.

– Prvookrivljenik (Širić) je potom zatražio da mu klub dostavi spisak nogometnih sudaca za koje žele da im sude te spisak nogometnih sudaca koje ne žele da im sude, koji spiskovi su mu i predani, nakon čega su na najvećem broju nogometnih utakmica klubu sudili nogometni suci sa spiska poželjnih sudaca. Potom je prvookrivljenik zatražio od odgovorne osobe nogometnog kluba da mu do Božića 2011. godine preda iznos od 20.000 do 30.000 eura, kako bi, koristeći svoju funkciju zajedno sa “svojim ljudima” u sudačkoj organizaciji, u nastavku nogometnog prvenstva klubu zauzvrat osigurao “korektno” suđenje. Sukladno dogovoru, prvookrivljenik i drugookrivljenik su 8. prosinca 2011. od odgovorne osobe kluba preuzeli iznos od 30.000 eura kojom prilikom je drugookrivljenik obećao odgovornoj osobi kluba da će tijekom nastavka prvenstva suđenje klubu biti “korektno” te da im neće suditi nogometni suci koje klub ne želi – priopćio je USKOK navodeći inicijale okrivljenih.

Šprajcera, kao trećeokrivljenoga, terete da je s dvojcem tijekom natjecateljske sezone 1. Hrvatske nogometne lige 2009./2010. dogovorio da će davati prvookrivljeniku 15.000 eura po svakoj sezoni u kojoj će se taj nogometni klub natjecati a prvookrivljenik će zauzvrat osiguravati “pošteno” suđenje kao i nogometne suce koje taj nogometni klub odabere.

– Sukladno prethodnom dogovoru da mu traženi iznos može isplatiti u više rata, trećeokrivljenik je 31. ožujka 2010. prvookrivljeniku predao iznos od 3.000 eura – zaključili su istražitelji USKOK-a.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest