ROZP: Nagradimo poštene trgovce, a ignorirajmo mešetare i gulikože

ROZP: Nagradimo poštene trgovce, a ignorirajmo mešetare i gulikože

Kupujmo pošteno, nova je akcija Regionalne organizacije zaštite potrošača koja je danas, kako kažu, zbog brojnih upita i negodovanja potrošača s isticanjem cijena prodaje na malo u trgovinama i na tržnicama reagirala u svojevrsnoj “online presici”.

Kako kažu, isticanje cijene u decimalnim brojevima kako bi se stvorio utisak niže cijene, npr. 6,99 kn umjesto 7,00 kn, je tipičan primjer nepoštene trgovačke praske koju tretira Zakon o zaštiti potrošača. Ali kako nema određenih nadzornih tijela, a Zakon o trgovini to dopušta (dva zakona koja su u koaliziji), trgovci se ponašaju kao da su potrošači nedorasli debili koji će potrčati u kupovinu čim je prava brojka manja, bez obzira na slijedeće brojeve.

– Kako marketinški “stručnjaci” u magacentrima smatraju da su hrvatski potrošači zaostali Balkanci, koje mogu “voditi žedne preko vode”, nije jasno zašto su se tako počele ponašati u “kumice” na placu. Na tržnicama svih naših gradova, paradajz, breskve, paprika i sve ostalo domaće voće i povrće se prodaje po cijeni x,95 ili x,99 kn, a nijednom trgovcu ne pada na pamet da uzvrati tih 1 ili 5 lp, kažu u priopćenju. U ROZP-u napominju da i  čak “bakice” koje prodaju “grincek” ili salatu “na hrpice”, formiraju cijenu od 4,99 kn.

U svojoj kampanji “Kupujmo pošteno, iz ROZP-a napominju da za početak  janvno pozivaju sve potrošače da na gradskim tržnicama ne kupuju robu koja ima istaknuti cijeni sitnije pod pola kune.

– Pozivamo javno sve potrošače da ne kupuju voće i povrće po cijeni x.95 ili x.99 kn, već isključivo gdje je cijena cijeli broj tj, zaokružena cijene u kunama, npr, 4 kn, 6 kn 7 kn itd, izuzetak je komadna roba (npr. jaja).  Pokažimo trgovcima da nismo idioti, da s nama ne mogu manipulirati, pokažimo trgovcima da oni zavise od nas, a ne mi od njih.  Nagradimo poštene trgovce, a ignorirajmo mešetare i gulikože, dodaju ROZP-ovci.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest