U prepunom Šancu otvoreno 15. izdanje Međunarodnog festivala folklora

U prepunom Šancu otvoreno 15. izdanje Međunarodnog festivala
folklora

Kao i svake godine, tribine košarkaškog igrališta u Šancu bile su pretijesne da prime sve zainteresirane za cjelovečernji koncert povodom otvaranja 15. izdanja Međunarodnog festivala folklora. Već pola sata prije početka priredbe tribine su bile gotovo pune, a i na gradskim ulicama velik je broj građana pljeskom pozdravljao sudionike ovogodišnjeg festivala tijekom mimohoda središtem grada.

Kako je mimohod završavao, skupine su se jedna po jedna spuštale na igralište, praćene gromoglasnim aplauzom – ove godine MFF je okupio skupine s tri kontinenta. Iz dalekog Meksika stigla je najbrojnija folklorna skupina – Estampas de Mexico sa 40 sudionika i živopisnim nošnjama i zvukovima mariachija odmah oduševila publiku. Iz glavnog grada Egipta, Kaira, gost grada na četiri rijeke je rasplesani AUC Egyptian Folklore Troupe. U bogatim narodnim nošnjama, uz tradicionalne zvukove svojih krajeva predstavili su nam se i KUD Swierczkowiacy iz Tarkowa u Poljskoj i Ansamblul folcloric “Doina Timisului” iz Temišvara u Rumunjskoj, a organizator i domaćin, Folklorni ansambl Matija Gubec, cijenjen diljem svijeta, svoje će umijeće već tradicionalno pokazati i na ovoj manifestaciji.

Na mimohod su zbog kašnjenja aviona malo kasnili, no u konačnici ipak stigli još jedni atraktivni gosti – Fogem Folk Dance Group s Cipra, i to njegovog sjevernog dijela pod turskom upravom. Publiku su dodatno oduševili izvedbom dvije hrvatske pjesme u svom aranžmanu.

Nakon koncerta koji je potrajao punih dva i pol sata, još jednom su svi sudionici ispraćeni gromoglasnim aplauzom. Danas je dan odmora, a gosti s tri kontinenta provest će ga raznoliko – od Foginovog do Plitvica.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest