Drevni grad Metulum istražuju polaznici Hrvatsko – američke arheološke škole

Drevni grad Metulum istražuju polaznici Hrvatsko – američke
arheološke škole

Na lokalitetima Viničica kod Josipdola i starog grada Novigrada na Dobri, petnaestak polaznika prve Hrvatsko – američke arheološke škole provode arheološka istraživanja te uz vodstvo stručnjaka na terenskoj nastavi uče tajne struke. Hrvatsko – američka arheološka škola rezultat je suradnje Sveučilišta u Wyomingu, Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za antropologiju u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Ministarstva kulture RH.

Po riječima dr.sc. Borisa Olujića, s katedre za staru povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ovo je projekt razmjene studenata koji američkim studentima treba omogućiti da usvoje znanja na terenu koja u SAD-u ne mogu. Također, hrvatski studenti puno toga mogu naučiti od profesora i kolega s američkih sveučilišta koji su na području antropologije najbolji na svijetu.

Cilj nije samo edukacija, već uključivanje kulturne i povijesne baštine u razvoj lokalne samouprave, što znači da projekt ima puno šire značenje.

– Ovo je fantastično iskustvo za naše studente, ali i hrvatske s obzriom da se sve zajedno radi i uči. Studenti arheologije u SAD-u ne mogu imati ovakav terenski rad jer tamo ništa nije kao što imate vi u svojoj zemlji. Mi, na primjer, nemamo dvorce. Za naše studente je ovo neprocjenjivo iskustvo, nalaze se u drugoj, fantastičnoj zemlji koju i ja jako volim, rekao je ne skrivavši dojmove dr. Jim Ahern sa Sveučilišta u Wyomingu.

Što je toliko oduševilo američke studente objasnio je dr. Olujić. Radi se o arheološkim radovima na lokalitetu Viničica kod Josipdola gdje se već više godina vrše istraživanja koja bi trebala dokazati njegove tvrdnje da se radi o drevnom Metulumu, ilirskom gradu koji je stradao u opsadi Rimljana a koje je u svojim zapisima opisao i vojskovođa Oktavijan koji je kasnije postao prvi rimski car. Oktavijan je navodno u opsadi bio i ranjen, dok koliko je važan ovaj lokalitet dovoljno govore brojni nalazi u čak 4,5 metara dubokom “kulturnom sloju”, ali i priča koja bi definitivno Viničicu, ako se po planu uredi kao “arheološki park” mogla postati meka za turiste. Naime, po povijesnim izvorima neposredno nakon pada  Metuluma svi branitelji ovog utvrđenog grada su se poubijali, a žene i djeca skočili u vatru. Masovno samoubojstvo su izabrali radije nego da padnu u roblje. U prilog tome da se zaista radi o Metulumu govore i prvi nalazi istraživanja. Naime, najgornji sloj pokazuje da je grad doživio strašnu devastaciju, rušenje i palež.

Po riječima Krešimira Raguža iz Konzervatorskog odjela Karlovac, nakon provedenih istraživanja i zaštite lokaliteta, bitno je da sami postanemo svjesni svoje povijesne baštine, naučimo je čuvati i učiti o njoj, a kasnije će doći i turistička valorizacija, odnosno turisti sami po sebi. Osim samih iskapanja i učenja metodologije istraživanja, dodao je Raguž, polaznici će proći i obuku arheološkog ronjenja, poznavanja geologije dok je ovih dana u tijeku radionica keramike.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest