Dodjela priznanja na svečanoj sjednici Gr. vijeća uvertira u veliku feštu

Dodjela priznanja na svečanoj sjednici Gr. vijeća uvertira u veliku
feštu

Dodjela javnih priznanja zaslužnim Karlovčanima i ove je godine bila najsvečaniji dio rođendanske sjednice Gradskog vijeća Karlovca, grada koji danas slavi svoj 433. rođendan. Kako je u uvodnom govoru kazala predsjednica Vijeća Nada Murganić, Karlovčani su romantični zaljubljenici u svoj grad koji, međutim, nije nastao uslijed neke maštovite legende ili čarolije prirode, već administrativnom odlukom Karla Habsburškog koji je naredio gradnju i grad, nesebično, nazvao po sebi.

– Unatoč toliko tome lijepog moramo biti svjesni da danas građani Karlovac percipiraju i kroz veliku nezaposlenost i besperspektivnost. Veliki problemi su realnost ali kako se u narodu kaže “nevolja gola – najbolja škola” i iz toga možemo puno naučiti, kazala je Murganić. Obratila se i kolegama vijećnicima koji u ovom mandatu slave četvrti rođendan Grada te se zahvalila na ponekad oštrim raspravama koje su se ipak vodile u demokratskom ozračju.

Po običaju svečana sjednica bila je prilika da nas gradonačelnik podsjeti na sve ono što se događalo u proteklih godinu dana, gradskim projektima i planovima. Iako je popis ostvarenih projekta žalosno kratak, gradonačelnik Damir Jelić spomenuo je ostvarene – izgradnju mosta Banska Selnica – Pokupska Blatnica, otvorenje vrtića Četiri rijeke na Turnju te završetak izgradnje sportske dvorane na Dubovcu. Jelić je, odmah se ogradivši da ovo nema nikakve veze s politikanstvom, napomenuo da nezaposlenost u Karlovcu od 2007. i u biti nema trend rasta te to potkrijepio tablicom, odnosno statistikom Zavoda za zapošljavanje.

Najveći aplauz u gradskom kazalištu Zorin dom dakako su dobili nagrađeni zaslužni Karlovčani. Nagrade Grada Karlovca zaslužili su akademik Josip Vaništa, te Nikola Nina Perić, jedan od najistaknutijih karlovačkih novinara u proteklih pola stoljeća koji je i suradnik KAportala svojim redovitim rubrikama Pozdrav iz Karlovca i Karlovačka škrinjica.  O Josipu Vaništi sve se zna, rođeni Karlovčanin koji je 1945. otišao u Zagreb i tamo ostvario veliku slikarsku karijeru, ali uvijek je ostao vezan uz rodni grad. Bavio se i još se bavi pisanjem (prije dvije godine izdao je memoarske zapise povezane uglavnom s druženjem s velikim prijateljem Miroslavom Krležom), dok je bio i sveučilišni profesor. Danas se smatra jednim od najvećih živućih hrvatskih umjetnika. Vaništa danas nije mogao doći u Karlovac, pa je njegov esej u ime svih nagrađenih pročitao Zvonimir Ilijić.

Plaketa Grada Karlovca dodijeljena je frizerskoj obrtnici Katici Rade s 50 godina radnog staža, glazbeniku i profesoru Ratku Pogačiću, globetrotteru Mladenu Kuki, kazališnoj koreografkinji Branki Podvorac, defektologinji Dubravki Kocanjer i profesorici u mirovini Anici Jurić-Šimunčić. Prije dva dana gradonačelnik je dodijelio i Medalju gradonačelnika, humanitarki Lindi Bendi iz SAD-a.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest