U novoj sezoni grijanja, ako je bude, račune ćemo plaćati još 23,6% više

U novoj sezoni grijanja, ako je bude, račune ćemo plaćati još 23,6%
više

Na prvom sastanku građana, korisnika usluga Toplane i gradonačelnika Damira Jelića, saznali smo da ćemo, ako uopće bude sezone grijanja, usluge uskoro plaćati za 23,6 posto više. Sezona grijanja je i dalje upitna, a kako je kazao gradonačelnik, uz pomoć Vlade RH, nada se da će se Karlovčanima moći osigurati grijanje za sljedeću zimu.

Večerašnji skup u Domu OSRH “Zrinski” nije bio pretjerano posjećen, došlo je tek oko sedamdesetak stanovnika gradskih četvrti Banija, Gaza i Zvijezda, ali i nekoliko drugih zainteresiranih za ovu, već mjesecima užarenu temu grada Karlovca. Gradonačelnik je svojim sugrađanima prvo u kratkim crtama objasnio genezu propasti gradskog poduzeća Toplana d.o.o. rekavši da je za nagomilavanje duga koji se popeo na nevjerojatnih 80 milijuna kuna prije svega krivo divljanje cijena energenata i nemogućnost da se zbog regulacija HERA-e na vrijeme podigne cijena grijanja.

Nakon što je Toplana propala, a osnovano novo poduzeće Gradska toplana, Grad će građanima pokušati osigurati grijanje za ovu sezonu. Da bi to bilo moguće, ali i da ovaj koncept zaživi u budućnosti, neophodno je povećanje cijene grijanja, rekao je gradonačelnik. Kako je objasnio direktor propale Toplane Denis Janžetić, “korekcija tarife” ide prema 22,5 posto više za potrošnju u kućanstvima, te 12,2 posto više na instaliranu snagu. U Gradu su na koncu izračunali da je to 23,6 posto, kojom matematikom, treba tek vidjeti. Na upit građana, Janžetić je upozorio da Toplana, samo nije precizirao koja, koristi sve zakonske mogućnosti za naplatu svojih potraživanja prema građanima.

Novost koju smo još imali prilike čuti večeras u “Zrinskom” je i plan kako da nova Toplana, odnosno Grad kao njezin vlasnik dođe do postrojenja i nastavi s radom.

– Karlovačka banka će na dražbi krajem srpnja postati novi vlasnik postrojenja Toplane. U tom slučaju se nitko drugi neće namiriti s dugovanjima, niti INA, niti država ali ni radnici koji nisu dobili svoje plaće, objavio je gradonačelnik. Kako dodaje, KABA će sporazumno dati na korištenje postrojenje a onda putem kreditne linije Gradu prodati toplanu. To je prvi moment plana, a drugi je da HERA novoj tvrtki da dozvolu za rad koju još uvijek nema. Ako se plan ostvari, kazao je gradonačelnik, posao u novoj toplani našlo bi 70-ak radnika stare toplane.

Na pitanje građana kako misle ponovno podignuti cijene grijanja kad većina ljudi račune nije mogla plaćati niti nakon zadnjeg poskupljenja, gradonačelnik je objasnio, da će računi ponovno biti “razlomljeni” na dvanaest rata tijekom godine, dok bi metodologija izračuna trebala obuhvatiti prosjeke potrošnje u zadnjoj sezoni grijanja.

Sastanci gradonačenika i korisnika grijanja nastavljaju se sutra i trajat će do četvrtka.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest