Nakon fantoma iz Njemačke, muljaža i sa Česima? Traje borba za status mladih

Nakon fantoma iz Njemačke, muljaža i sa Česima? Traje borba za
status mladih

Teško je dosegnuti razinu blamaže koja se dogodila u slučaju ugovora s nevidljivim Nijemcima i legendarnih izjava poput one o “svlačionici vrijednoj nekoliko milijuna eura” koju su u stvarnosti punili igrači četvrtih i petih liga, od kojih na kraju gotovo nitko nije ostao u klubu, no sve izglednija nova blamaža bit će još bolnija, jer će značiti definitivan kraj svih nada da NK Karlovac neće morati krenuti iznova, pod novim imenom i iz županijskog ranga.

Priča s Česima i njihovim zagrebačkim partnerima još je čudnija, jer za razliku od masovne halucinacije koju su doživjeli članovi bivše Uprave kojima su se Nijemci izgleda samo priviđali, Česi i Zagrepčani u klubu su doista bili i to mnogo puta. Na kraju su održali i izvanrednu skupštinu, glamurozno najavili svoje planove i onda – nestali.

Gradom kruže dvije do tri priče koje pokušavaju dati odgovor na takav rasplet – prema prvoj, ustanovilo se da su dugovi znatno veći od prvotno predočenih i to navodno tvrde i sami novi čelnici kluba. No, dobro upućeni tvrde da je to izmišljotina, dugovi su veliki i iznose 10 milijuna kuna, što su znali i partneri, a priča o “novootkrivenim” dugovima je laž. Druga i puno vjerojatnija priča je ona da je nešto zapelo u pregovorima Grada i češke tvrtke Gurman. Jasno je da Česi u klub nisu planirali ući iz čiste romantične ljubavi prema nogometu, a što je, pak, Grad obećavao a na kraju nije ispunio – zasad je tajna. U pregovorima je aktivno sudjelovao i gradonačelnik Jelić pa bi bilo dobro čuti i njegovu stranu.

Na kraju, postoji i mogućnost da je jednostavno riječ o neuspjelim pregovorima s igračima – jasno je da su novi čelnici očekivali kako će pregovorima bitno smanjiti dugovanja, jasno je i kako je u ovakvoj situaciji to realna stvar, no očito su se malo zaigrali, jer koliko saznajemo ponude nekim igračima bile su doslovno uvredljive, a od Karlovčanina Matije Štefančića se pokušalo tražiti čak i da u potpunosti oprosti sve dugove za protekle gotovo pune dvije sezone koje je odigrao bez plaće!

Kako bilo, u ovom trenutku gotovo je sigurno da od nastupa u Trećoj ligi nema ništa i da će Karlovac sljedeće sezone igrati u županijskom rangu, a možda čak niti to, jer vremena za prijavu je izuzetno malo. Doduše, jedna od rijetkih pametnih stvari učinjenih u posljednjih godinu i pol je nedavno pokretanje Nogometnog kluba Karlovac 1919, upravo za ovakav slučaj, tako da rezervna varijanta postoji. Igrači, djelatnici i svi ostali vjerovnici time će ostati kratkih rukava, no to je već pitanje za nadležne institucije i tragikomične hrvatske zakone.

U tijeku je i borba za status mladih kategorija, kadeta i juniora koji su ove godine stekli status prvoligaša te mlađih pionira i pionira koji su prvoligaši još od ranije. Uz Karlovac u sličnoj situaciji je i Varaždin, koji također neće među trećeligaše. Kako sada stvari stoje, čini se da će se u propisima Hrvatskog nogometnog saveza ipak pronaći propis koji će omogućiti mladim nogometašima Karlovca i Varaždina da zaigraju u prvoligaškom društvu i da domaće mlade nade neće patiti zbog svih poteza u proteklom periodu, a koje je bolje ne nazvati pravim imenom, jer svi termini koji nam padaju napamet vjerojatno su – utuživi.

Na kraju, kiselo grožđe ostaje kiselo, ali ako se može pronaći mrvica utjehe za simpatizere kluba onda se ona nalazi upravo u uspjesima mlađih kategorija i mogućnosti da se krene na potpuno zdravim temeljima, bez političara, bez muljatora, s ljudima koji iskreno vole sport. I Gademzi će, najavljujući da ostaju uz klub u kojoj god ligi bio, na tome inzistirati.

Nažalost, zahvaljujući manjkavim hrvatskim zakonima i dobrim, starim narodnim običajima, teško da će netko odgovarati za uništavanje 93 godine starog kluba.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest