Jelić o Svevišnjem i umjetnoj oplodnji, brani tezu da život počinje začećem

Jelić o Svevišnjem i umjetnoj oplodnji, brani tezu da život počinje
začećem

Gradonačelniče, vaša izjava o umjetnoj oplodnji posramila me što ste gradonačelnik moga grada. Usporedba s Jasenovcem i Bleibugom je neumjesna i možete li reći djeci koja su nastala umjetnom oplodnjom da ne bi trebala postojati. Jeste li ikad bili u Jasenovcu i poklonili se žrtvama? Je li osjećate imalo srama zbog svojih izjava, žestoko se na gradonačelnika Damira Jelića obrušila mlada SDP-ova potpredsjednica GV-a Marina Novaković referirajući se na nedavne izjave Damira Jelića u funkciji potpredsjednika HDZ-a.

Nakon istupa Marine Novaković odmah je reagirao dr. Josip Žunić (HDZ) rekavši joj da nema pravo tako govoriti i reagirati uz napomenu kako je on doktor znanosti. Žunić je zatražio stanku, a Jelić rekao da je ova tema preozbiljna da bi se tako o njoj raspravljalo no ipak pristao da se nakon pauze i o tome progovori.

– Ova tema izaziva emotivne reakcije, sve što sam rekao nisam rekao u emotivnom zanosu već duboko promišljeno, a ovo je krivo intepretirano i izvučeno iz konteksta. U HDZ-u ima snimak pa ga mogu predočiti i nakon pauze bi mogli o toj temi i mi diskutirati na taj način, rekao je Jelić.

Nakon pauze od deset minuta sjednica je nastavljena. Josip Benčić je rekao da je napravljena gruba povreda poslovnika jer vijećnik Žunić nije smio replicirati vijećnici Novaković.

– Potpredsjednica je izrekla i jednu tematiku koja je pomalo biblijska što jest, a što nije od Boga. Antifašizam, ne stoji tvrdnja da nisam dolazio, odlazio, družio se s antifašistima živućima i onima koji u u vječnosti. Za zadnji put sam se javno ispričao zbog zdravstvenog stanja. Za mene kao religioznu osobu kad se čovjek poklanja nekome tko je u vječnosti poklanja se Svevišnjem. Na nebu ne igraju ljudske igre i ljudska pravila, to je prostor gdje samo jedan kralj kraljuje, a to je dragi Bog, kao Svevišnji. Kad se klanjam na spomeniku antifašistima, onda se klanjam Svevišnjem. Na svakom spomeniku, grobu jednako se klanjam jer je sve to isto. Ja među tim ljudima ne vidim razliku i svaki spomenik, sakralni objekt koji je bio diran u RH je svetogrđe za mene. Zato što je po ovoj logici bio dirnut sam Svevišnji, kaže Jelić.

Kako dodaje, saborska većina će izglasati ionako zakon i takav put može biti i iz političkog konteksta je normalan, ali s osobnog aspekta moralne se granice podižu izvan zakonskih normi i diskusije i tada valja diskutirati. Pitanje koje je u konačnosti pitanje života i smrti. Sada raspravljamo kako živjeti, a u pitanju ovog zakona nije pitanje kako bolje živjeti nego živjeti ili ne živjeti. To ulazi u srž problema. Sve što je čovjek stvorio unutar božjih zakona je opravdano i Bože sačuvaj da bih radio razlike između ljudi na ovaj način. To je vidljivo iza toga stojim, integralnu snimku je moguće dobiti. To čak niti iz konteksta nije moglo biti izvučeno. Ono što jest moglo, ako je pitanje života i smrti ono se može komparirati po mom mišljenju s velikim tragedijama hrvatskog naroda u povijesti.

– Zato što ovdje se događa jedan stvar koja je vrlo neugodna, a postavlja se pitanje tko nama ljudima daje pravo da odlučujemo za jedan život na uštrb pet ili šest drugih. Nakon ozbiljnih razgovora s profesorima, bioetičarima, teolozima postalo mi je jasno. Ako je to odvojeno i u jednom trenutku dođe do spoja svi mi nastajemo, u tom trenutku počinje život. Neki smatraju da začeće nije početak života, ja smatram da jest, zaključio je. Kaže da muškarac ne može pojmiti što znači nositi život u sebi, ali i da je najgore “kad muškarac abortira”.

– Prozvan sam čovjekom srednjeg vijeka, kromanjoncem, neandertalcem, desničarom, sve sam to spreman podnijeti moralno i časno za ovo što sam izrekao, kaže Jelić. Na kraju je potpredsjednici Novaković poklonio mali medaljon Majke Božje koji je donio iz Međugorja.

Novaković je prihvatila poklon i podsjetila gradonačelnika da je ovo sekularna država.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest