Očuvanje baštine: Je li veleučilišnom kampusu mjesto u Zvijezdi?

Očuvanje baštine: Je li veleučilišnom kampusu mjesto u Zvijezdi?

Projekt uređenja studentskog doma i veleučilišnog kampusa u zgradi devastirane vojarne “Frankopan” te na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u istočnom dijelu karlovačke povijesne Zvijezde, dobio je i svoje protivnike, barem što se tiče predviđene lokacije za ovaj, novi korak u razvoju Karlovca kao veleučilišnog grada.

Naime, kako je jučer na sjednici Gradskog vijeća a na zamolbu Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirode baštine upozorio vijećnik Josip Žunić, ova lokacija nije prikladna za uređenje studentskog kampusa s popratnim sadržajima jer će dodatno devastirati dio Zvijezde koji je, po mišljenju stručnjaka, jedini mogući da se u budućnosti uredi i vrati u stanje kakvo je nekad bilo a u svrhu očuvanja povijesne baštine ali i turističke valorizacije.

U udruzi smatraju da je istočni dio Zvijezde donekle jedini nekompromitirani dio bastionskog sustava i da u njemu treba spriječiti bilo kakvu gradnju jer, kao što je već za KAportal prije izjavio kustos Igor Čulig, ukoliko se ne poradi na očuvanju, Zvijezda će prestati postojati i u “tragovima”.

Žunić je gradskim ocima prenio ideju da se studentski kampus može graditi još istočnije prema Gazi a izvan povijesne Zvijezde. O ovoj ideji i kako pomiriti razvoj grada i očuvanje Zvijezde sigurno će biti više govora kad dođe bolja financijska situacija. Podsjetimo, bez obzira na lokaciju projekt studentskog doma je “na čekanju” do ulaska Hrvatske u Europsku uniju i otvaranja strukturnih fondova za ovaj financijski vrlo krupan zahvat.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest