Lijepo otvaranje festivala, večeras nastup velike svjetske trubačke zvijezde

Lijepo otvaranje festivala, večeras nastup velike svjetske trubačke
zvijezde

U ugodnoj atmosferi Parka Veleučilišta Karlovac, starijim Karlovčanima poznatog pod imenom “vojna bašta”, započelo je šesto izdanje Međunarodnog etno jazz festivala. Čast da otvori festival imao je Joe Kaplowitz trio, američko-hrvatska kombinacija, koja je odličnim muziciranjem Joe Kaplowitza na pianu i tubi te Davora Doležala na gitari te izvanrednim vokalnim sposobnostima Lele Kaplowitz, povela posjetitelje na svojevrsni put kroz povijest i važne svjetske lokacije i imena jazza, s povremenim izletima u blues ili, pak, swing. Vrlo lijep koncert koji bi bio bolji tek da je izveden u nekom pomalo zadimljenom jazz baru – jer, bio je to jazz u svojim korijenima.

Ako smo od prvog koncerta to i očekivali, drugi nas je – zapanjio. Mladi duet Alba Nacinovich (vokal) i Leo Škec (gitara) na festival su došli kao još poluanonimni izvođač, a napuštaju ga, može se već sada reći, kao najugodnije iznenađenje. Fascinantna ljepota i raspon Albinog glasa i izvrsno muziciranje Lea na gitari potrajali su gotovo do 1, gledatelji su ih jedva pustili s pozornice. Koncert koji je u isto vrijeme bio zabavan, dirljiv i izazivao trnce. Jednom riječju – prekrasno.

Večeras gostuje, koliko god to teško bilo reći uz zaista lijep spisak odličnih izvođača u proteklih pet, kao i ove, godine, vjerojatno najveća svjetska zvijezda u dosadašnjih šest festivala – Šveđanin Anders Bergcrantz, trenutačno jedan od najpopularnijih i najcijenjenijih jazz trubača u Europi i svijetu, a čiji je dolazak pomoglo i Veleposlanstvo Švedske. Pratit će ga iskusni jazz glazbenici Ratko Zjača (gitara), Ratko Divjak (bubnjevi) i Martin Gjakonovski (kontrabas). Nakon njega, u 23 sata, publika će moći uživati uz flamenco David Sačić trija. Sačić je dugogodišnji londonski glazbenik, svirao je s najčuvenijim svjetskim glazbenicima, a Karlovčanima se predstavlja u ritmu flamenca uz Gorana Tomića na gitari i Nevia Brozovića na udaraljkama.

Kako vremenska prognoza nije posve stabilna, valja još jednom naglasiti da će se u slučaju kiše koncerti održati u Gradskom kazalištu Zorin dom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest