Signali nad gradom: Izlazna strategija

Signali nad gradom: Izlazna strategija

OK, uspoređivanje novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji trećom najvećom tragedijom u Hrvata nakon Jasenovca i Bleiburga i somnambulična izjava koliko je grozno “kad muškarac abortira”, ulaze u red najbizarnije političke retorike “ozbiljnih” političara u Hrvata uopće. I nema sumnje da čelnica lokalnog SDP-a nije bila jedina kojoj je bilo neugodno što je Karlovčanka – kako je javno rekla na Gradskom vijeću – dok je slušala svog gradonačelnika u središnjim informativnim emisijama nacionalnih televizija. Koliko god te izjave nekom zvučale nazadno i hiperbolirano, a prečesto pozivanje na Boga licemjerno u jednoj tako prljavoj raboti kao što je naša politika, to je i dalje samo zona mišljenja čije je slobodno iznošenje i Ustavom zagarantirana kategorija. A “paljenje” i uzbuđivanje zbog takvih izjava je upravo ono što njihov autor kao spretni demagog želi.

Koliko god se činilo čudnim, gradonačelnik očito ima plan, izlaznu strategiju za sebe i za svoju stranku, koja bi na kraju mogla upaliti i koju na umu moraju imati svi oni koji će s HDZ-om u Karlovcu izaći na izborni megdan za manje od godinu dana. Prvo, od eliminacije političkog mentora Vukelića kad je naznačio da ga zanima lakše osvojiva i manje zahtjevna fotelja karlovačkog župana, i kasnije s pokeraškim potezom rane podrške Karamarku, kojim je bezecirao visoku dužnost u nekoj budućoj državnoj vlasti, Jelić je dao naslutiti da se više neće kandidirati za gradonačelnika.

Možda lutanje i izostanak jasne strategije državne vlasti crvom sumnje nagriza i najzagriženije pobornike Kukuriku koalicije. Nezaposlenost, recesija, smanjivanje plaća i prava u državnim službama možda ruše rejting Vlade iz mjeseca u mjesec dok se svjetlo na kraju tunela se ne nazire. U 2013., godini lokalnih izbora, možda bude još i gore, a iskustvo nam govori da birači kod nas ne glasaju “za”, već “protiv” nekoga i da se raspoloženje s državne razine prelijeva na lokalnu razinu. Unatoč ovim “komparativnim” prednostima, Jelić je dovoljno pametan da shvaća kako mu i u uvjetima najveće krize Karlovčani neće zaboraviti grijehe i sasvim je izvjesno da će pokušati loše stvari gurnuti pod tepih isticanjem nekog od nekompromitiranih HDZ-ovaca kao kandidata za gradonačelnika. Tu je uvijek pristojan, svima simpatičan, ni kuhan ni pečen bivši župan Ivica Horvat, ali i mlada snaga, samozatajni uspješni ravnatelj Gimnazije Damir Mandić. Strategija je jasna i jednostavna, a oporbeni SDP grize na krive udice i u javnim istupima skreće vodu na mlin svojih političkih protivnika.

Jelića, kako sam kaže, zbog njegovih istupa nazivaju “kromanjoncem, neandertalcem i razrokim desničarom”, ali to su pogrdni epiteti koje upravo želi čuti, jer može zauzeti stoičku pozu žrtve i ne bez gordosti primati udarce zbog svog ideološkog diskursa. Uostalom, epiteti koje spominje, upućeni sa strane “crvenih”, samo mu mogu povećati popularnost u “hard core” članstvu i biračkom tijelu HDZ-a. Ono od čega je predstavnike oporbe sram što su Karlovčani, gradonačelnika ispunjava ponosom.

Njega to ne dira niti ne boli, ali bi ga boljelo da oporba zanemari pitanje je li on “razroki desničar” ili “najtolerantniji liberal” i da ga uvijek i iznova podsjeća na bitno, kako je naprosto loš gradonačelnik. Ipak se za njegovog vođenja gradom – bio on isključivi krivac ili tek nemoćni promatrač – uspjelo prvi put u povijesti do stečaja dovesti jednu gradsku tvrtku i izvjesnim učiniti donedavno nezamislivo: da će 7000 stanova u gradu ostati bez grijanja ove zime. Zbog guranja glave u pijesak i proračunski financirani gradski mediji su dovedeni pred propast, karlovački nogometni prvoligaš sunovratio se u najnižu ligu, Zvijezda i dalje propada, smeće se i dalje vozi na Ilovac, davno predizborno obećanje o prodaji ruševine hotela Korane je i dalje ludom radovanje. Gradski prsten su uporno, korak po korak, gradili svi gradonačelnici od sredine 90-ih naovamo, a zadnji novi metar te važne gradske obilaznice napravljen je prije ravno pet godina. Kao što nije mogao uvjeriti Hrvatske ceste da sufinanciraju gradski prsten, tako gradonačelnik nije uspio ni uvjeriti HŽ da završi stanicu u Novom centru. O predizbornoj opsjeni izgradnje bazena i skupom raskidu ugovora o gradnji kampa na Korani bolje je i ne govoriti. Niska neuspjeha i lažnih obećanja toliko je duga da je za Karlovčane sasvim irelevantno što Jelić misli i govori o muškom abortiranju. Relevantno je ono što je konkretno ostavio, ili bolje rečeno, propustio ostaviti iza sebe sa skoro milijardu proračunskih kuna s koliko je ukupno raspolagao otkad vodi Karlovac.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest