Odlazak Smiljke Kozomarić – preminula poznata karlovačka glumica

Odlazak Smiljke Kozomarić – preminula poznata karlovačka glumica

U subotu u 86. godini napustila nas je poznata glumica Smiljka Kozomarić. Rođena Karlovčanka koja je na “daske koje život znače” prvi put stala prije više od 80 godina, prije nekoliko tjedana teško se ozlijedila i u bolnici podlegla ozljedama koje su bile preteške za njezinu dob.

Brojne generacije pamte ju kao vrsnu glumicu s posebno naglašenom dikcijom koju je nesebično podučavala, dugogodišnju suradnicu Radio Zagreba i Radio Karlovca dok je gotovo tijekom cijelog svog života bila prisutna u svom domu, gradskom kazalištu Zorin dom. Potječe iz karlovačke obitelji, maturirala je 1946. godine na Trgovačkoj akademiji, dok je dvije godine radila i u zagrebačkoj Elektri.

No zov kazališta bio je prejak pa je odlučila pristupiti audiciji za Dramski studio HNK pod vodstvom čuvenog Tita Strozzija. Izabrana je zajedno s velikanima hrvatskog glumišta, Svenom Lastom i Perom Kvrgićem dok je prvu ulogu imala u drami “Oluja” Aleksandra Nikolajevića Ostrovskog. Uz kazalište je ostala vezana do samog kraja, posljednju ulogu odigravši u popularnoj predstavi Dramskog studija Zorin doma “Snježna kraljica”.

Posljednji ispraćaj Smiljke Kozomarić bit će u četvrtak u 17,30 na karlovačkom groblju Jamadol.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest