Mrzljak: Otpremnine nisu dva, već 3,16 milijuna i to ne za 10, već za 18 ljudi

Mrzljak: Otpremnine nisu dva, već 3,16 milijuna i to ne za 10, već
za 18 ljudi

Na naš članak pod naslovom “Za otpremnine deset radnika dali dva milijuna, pa zaposlili devet novih” vrlo brzo je reagirao direktor karlovačkog gradskog poduzeća Vodovod i kanalizacija Ivan Mrzljak koji je našao shodno da demantira neke navode iz teksta.

Mrzljak, naime, tvrdi da Vodovod i kanalizacija d.o.o. nije otvorila devet radnih mjesta u posljednja dva mjeseca već da su neka od tih radnih mjesta otprije bila utvrđena sistematizacijom kao i da Vodovod kao trgovačko društvo nije objavilo javni natječaj jer na to nije obvezan, što mi u tekstu niti nismo tvrdili.

Na naš navod da se “racionaliziralo poslovanje i sanirali gubici koje je ova gradska tvrtka redovito imala”, Mrzljak konstatira da “nije točno da Vodovod redovito ima gubitke u poslovanju, kao što je netočan i podatak o broju djelatnika koji su otišli u prijevremenu mirovinu, iznosu otpremnine i načinu njihova odlaska”.

– Iz tvrtke je od 14. svibnja 2010. do 31. listopada 2011. godine u prijevremenu mirovinu otišlo 18 djelatnika, oni nisu morali otići, već je tvrtka na njihovo traženje sporazumno raskinula ugovor o radu te isplatila otpremnine u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. Za tih 18 ljudi, otpremnina je iznosila 3.169.415,22 kune bruto, dok je u tvrtka u tom periodu na izdacima za zaposlene i plaći ostvarila uštetu od 2.927.000 kuna, navodi direktor Mrzljak.

– Vodovod i kanalizacija d.o.o. i danas tvrdi da je to za tvrtku bilo isplativo i poželjno jer je došlo do kadrovskog restrukturiranja tvrtke (npr. smanjili smo broj strojara, a na njihova mjesta zaposlili komunalne radnike i vozače), a ukupno smanjili broj zaposlenih za 14 u djelatnosti vodovoda i kanalizacije. Dakle, točno je da se u posljednje vrijeme situacija promijenila jer smo morali zaposliti djelatnike za rad na tri nova vozila (canal jet, recikler, woma), koja smo dobili kroz ISPA mjeru, a koja su namijenjena čišćenju i održavanju sustava odvodnje – tako da se svakog mjeseca u prosjeku očisti 1 – 1,5 kilometara sustva odvodnje. Također, komunalni radnici su nam trebali jer smo u 2012. godini počeli intenzivno sami mijenjati vodoopskrbnu mrežu pa je tako već zamijenjeno 2,7 km mreže, a do kraja godine očekujemo još toliko, potpisuje Mrzljak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest