U galeriji Studentskog centra otvorena izložba Marka Ercega: Slika da bi drugi u tome uživali i našli radost!

U galeriji Studentskog centra Karlovac svoje radove izložio je najstariji karlovački slikar, Marko Erceg (rođen 1930). Izloženo je 49 radova portreta, mrtve prirode i pejzaža. Prvu izložbu imao je u Dillenburgu a zatim i u Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji. Inače, ovo je druga izložba koju Erceg ima u Karlovcu, karlovačkom studentskom centru, prva je održana prije pet godina. Izložbu je otvorio ravnatelj Studentskog centra Davor Jurčević, a ukratko je predstavio naš kolega Marijan Bakić koji je i napisao predgovor katalogu. Izložba će se moći razgledati do 5. svibnja 2016. godine.

Marko Erceg se slikarstvom bavi od najranije mladosti. Slikarstvo mu obiluje svojevrsnim moderniziranim barokom, te realističnom faktografijom, a raskošan opus razasut je diljem Europe. Stil njegovog slikarstva vraća se kao “in” moderni realizam – klasicizam modernog slikarstva u stilu starih majstora.

Slikarska avantura donijela mu je široku popularnost i ugled. On slika da bi drugi u tome uživali i našli radost! Slike su mu izložene u niz državnih, korporacijskih i privatnih galerija. Zapadni kritičari umjetnosti i profesori slikarstva tražili su ga da ih portretira, kao i članove njihovih obitelji.

Slikao sam i milijardere koji me nisu pitali koliko vrijedi moj trudkaže Erceg i nastavlja: – Nikad nisam saznao otkud im moj broj konta u banci. Iznenadio sam se jednom kad sam došao dignuti nešto novca za svakodnevni život moje obitelji i vidio pristigli novac.

Sportskim rječnikom rečeno – slikati slavnu osobu isto je kao ući u utrku s olimpijcima. Na neki je način suvremeni fenomen života. Njegova slika ima legitimitet u širokom spektru, u smislu slikarstva s pogledom u tradiciju, ali i u budućnost. Svaka njegova slika je jedinka za sebe pa često prelazi i granicu fotorealizma. Od dna do vrha slika se gradi pravilnom reduciranim veličinama, objektima, koji se obično gubi u beskraj, a u vizualnu igru uključeno je neobarokno uramljenje.

Ako su neke Ercegove slike nosile pečat jednog vremena, neki drugi su ga detalji pokazivali kao čovjeka novoga doba: kao ležeran slikar koji uvažava sve vrijednosti, kao hedonist, kao umjetnik kojemu samo njegova umjetnost nije bila dostatna…

Na primjer, prvak je Jugoslavije i najbolji u Europi u radiotelegrafiji. Postaje društvena zvijezda jer je u kino žurnalima dva mjeseca prikazivan film o njemu kao radiotelegrafisti. U Švicarskoj i Njemačkoj posjećuje fakultetske umjetničke škole, a kod nizozemskih slikara umjetničke tečajeve. Afirmaciju postiže tako kao slikar, radioamater i poliglot prevoditelj.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest