Tribina po završetku bdjenja: “Savršen na drugačiji način”

Tribina po završetku bdjenja: “Savršen na drugačiji način”

U crkvi Presvetog Srca Isusova održana je misa zahvalnica povodom završetka korizmene kampanje Inicijative 40 dana za život kojoj je cilj osvješćivanje zajednice o značenju i posljedicama pobačaja.

Prije mise, koju je predvodio mons. Ferdinand Vražić, sudionici bdijenja molili su za dar prihvaćanja svake osobe od strane članova njihove obitelji, a potrebu zaštite života od njegova začeća naglasio je i đakon Marinko Golek u svojoj nadahnutoj propovijedi. Marinko Golek prvi je đakon iz župe Presvetog Srca Isusova koji bi uskoro trebao biti zaređen za svećenika.

Nakon mise održana je tribina posvećena osobama s Down sindromom na kojoj su dr. Vjera Ninčević i mag. teologije Ines Štefančić, također obje mlade župljanke ove župe, prezentirale sa zdravstvenog i pedagoškog stanovišta na koji način se ovaj sindrom manifestira te koje mogućnosti društvo pruža osobama s ovim sindromom. Dr. Ninčević iznijela je podatak da, na žalost, namjerni prekid trudnoće u slučaju kada je prenatalno dijagnosticiran Down sindrom, iznosi čak 90%. Prosječna učestalost pojave ovog sindroma je 1 na 700, a raste s brojem godina starosti majke.

Prikazan je kratki igrani film “Crescendo”, biografski zapis o teškim dvojbama majke Ludwiga van Bethoveena, zbog kojih je svijet umalo ostao uskraćen za veličanstvena djela ovog glazbenog genija.

Anita Holjevac, majka trinaestogodišnjeg Matea Holjevca, dječaka s Down sindromom, radosno je svjedočila o daru prihvaćanja života bez obzira na sve teške trenutke i strahove koje je proživjela od trenutka kada je saznala da za njezinu novorođenu bebu gotovo da i nema nade da će preživjeti. Naime, pored Down sindroma, Mateu je dijagnosticirana i leukemija te liječnici nisu ostavljali mjesta nadi za oporavak. U takvoj situaciji, pored straha. za život postoji i drugi strah, a to je strah od zbližavanja s tim malim bespomoćnim bićem. U takvim trenutcima, kaže g.đa Anita, najvažnije je krenuti tražiti pomoć, savjete, čovjek se ne smije prepustiti očaju i skrivati se od ostalih. Upravo su ti prvi trenutci života bitni pa i presudni za daljnji razvoj djeteta.

Danas je Mateo osvajač nekoliko odličja u judu, osvojenih na natjecanjima osoba s posebnim potrebama. Okružen ljubavlju, svojom obitelji, trenerom i prijateljima, uz podršku struke, Mateo je primjer kako suvremeni pristup osobama s Down sindromom, koji je naglašeno individualan, može rezultirati dostignućima koji su unazad nekoliko desetljeća bili nezamislivi. Mateo je odgajan kao i ostala djeca obitelji Holjevac, zna što je nagrada, ali zna i što je kazna, Mateo se zna i naljutiti. Mateo je dar koju je njegova obitelj zahvalno prihvatila, on je, kako kaže jedan od slogana “Savršen na drugačiji način”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest